БСП внася в петък подписи в парламента с искане за остраняването на Пламен Георгиев и неговия заместник Антон Славчев от ръководните постове, които заемат в КПКОНПИ. На извънреден брифинг от левицата обявиха, че излизането на Георгиев в отпуск, докато тече проверката за апартамента му, означава, че той се спасява.

„Днес премиерът Борисов спаси от отговорност Пламен Георгиев, председателят на КПКОНПИ, като му остави вратичка за измъкване, казвайки или да си подаде оставката, или да излезе в дълъг отпуск. Разбира се, Пламен Георгиев веднага се възползва от тази вратичка и излезе в отпуск до приключване на проверката. От опит знаем, че тези проверки продължават месеци и години. Това е начин да се замете случаят, да са забрави от обществото и Пламен Георгиев да се върне на бял кон някой ден", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Миналата седмица сайтът "Биволъ" съобщи, че и заместникът на Георгиев – Антон Славчев, не е декларирал пълната цена на апартамент на три нива и тераса от 244 кв. м. По закон Славчев трябва да провери своя началник – Пламен Георгиев. А остава неизяснено кой би трябвало да провери самия Славчев.

„ГЕРБ, ДПС, "Обединените патриоти" и "Воля" да си носят отговорността и да решат дали искат да го остранят или не“, каза Нинова.

По думите на Нинова БСП не е участвала в избора на ръководстовото на антикорупционния орган. Според нея сегашното ръководство на комисията няма воля да се бори с корупцията. Защото „са оплетени в предполагаеми корупционни...“ не довръши изречението си тя.

„Това са зависими хора, защото така беше създаден законът. Да ги избират и да им прикриват далаверите.“.

„Отстраняване на ръководството на КПКОНПИ няма да реши проблема. Защото управляващите ще избирате тези, които ще ги проверяват. Няма да има борба с корупцията по високите етажи на властта, защото те са свързани.“, коментира Нинова. 

От БСП изразиха несъгласие и с номинацията на шефа на правната комисия в парламента Данаил Кирилов за правосъден министър. Според зам.-председателя на БСП Крум Зарков "това е лоша новина".

„Това е ясен знак, че правителството няма нито идея, нито желание да преодолее проблемите пред българската съдебна система и да гарантира пред гражданите елементарна справедливост. Данаил Кирилов не може да бъде гарант за качествена съдебна реформа“.

„Тази номинация на премиера Борисов е толкова скандална, толкова абсурдна, че граничи с провокация“, коментира Зарков.

Според него премиерът Борисов се опитва да тества докъде може да стигне търпението на българските граждани.

По закон искане за смяна на председателя на антикорупционната комисия може да се направи от името на поне 1/5 от народните представители. Това е така, защото именно парламентът е органът, който назначава председателя на КПКОНПИ.