Румънският върховен съд вдигна в сряда забраната Лаура Кьовеши да напуска страната. Решението със сигурност ще бъде приветствано от Европейския парламент, чийто фаворит за първи главен прокурор на ЕСе точно бившата шефка на антикорупционния орган на Румъния, съобщава Ройтерс.

Лаура Кьовеши отново ще може да излиза от страната си, да говори за делото, по което беше разследвана, както и да упражнява дейност на прокурор, реши Върховният касационен съд на Румъния.

Институцията е приела обжалването и е отменила всички мерки за неотклонение, които бяха наложени миналата седмица на бившата ръководителка на антикорупционната агенция. Решението дойде, след като редица представители на ЕС, както и западни дипломати, изказаха притеснения от случващото се в съдебната система на страната. Решението на ВКС е окончателно.

„Прие се констатацията, която формулирах, и съдът се разпореди да бъде премахната мярката съдебен контрол“, заяви Кьовеши пред журналисти след като стана ясно съдебното решение

Под натиска на управляващата в Букурещ Социалдемократическа партия, Кьовеши, която се превърна в символ на борбата с корупцията по висшите етажи на властта, миналата година беше принудена на напусне поста си. Кандидатурата ѝ за европейски главен прокурор срещна яростна съпротива от властта в собствената ѝ страна.

На 28 март тя се яви на на трето изслушване в агенцията. Разпитът продължи 6 часа. Според АФП тя е получила обвинение в подкуп, но няма потвърждение от съда. Кьовеши отхвърли обвиненията и нарече лъжливи свидетелските показания, по които е образувано производството. След това ѝ бяха повдигнати и криминални обвинения, което означаваше, че тя губи правото си да напуска Румъния или да говори пред медиите по случая.

След края на разпита бившата шефка на антикорупционната DNA съобщи на журналистите, че е получила забрана да говори пред медиите за повдигнатото й обвинение.

„Това е мярка, чиято цел е да ми затвори устата. Да сплаши всички нас в съдебната система, които си вършим работата“, каза Кьовеши.

"Предполагам, че някои хора са толкова отчаяни, че аз мога да получа поста (на европейски главен прокурор – б.р.), затова ми забраняват да говоря пред медиите.“

Вчера председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази загриженост по повод обвиненията срещу нея и обяви, че ще пише на правителството в Букурещ по въпроса.

"Лаура Кьовеши остава нашият кандидат и продължава да се радва на нашето уважение и подкрепа", каза още Таяни.

Пак в сряда Европейската комисия предупреди Румъния да спре да ревизира антикорупционните реформи, както и подчерта, че ще преприеме бързи действия, ако реши, че Букурещ не спазва върховенството на закона.

Съдийската секция на Висшия съвет на магистратурата (нещо като румънски вариант на ВСС) се оплака от натиск от страна на европейски официални представители върху съдията, който разглеждал обжалването на Кьовеши. В писмо, публикувано на сайта на институцията, се посочваше, че „се създава нелегитимен натиск върху съдиите и съдебните институции в Румъния“. Изявления на европейски лидери като Манфред Вебер, Ги Верхофстад и Антонио Таяни били в състояние да окажат натиск върху съдията, който трябва да реши случая.