"Добре е премиерът Бойко Борисов да си огледа внимателно министрите, че и там има такива с имоти."

Това заяви два пъти в рамките на два дни бившият вицепремиер - съпредседателят на малката управляваща коалиция Обединени патриоти - Валери Симеонов. Първо в предаването "Още от деня" по БНТ Симеонов говори за жилище в столичния квартал "Овча купел", а днес в кулоарите на Народното събрание даде и точен адрес, квадратура и сума: София, "Овча Купел", улица "Бързарица" №2; 142 кв. метра, 61 000 лева.

Справка в декларациите за имущественото състояние на лица, заемащи висши публични длъжности, показва, че на въпросното описание отговаря имот на министърката на туризма (с която Симеонов е в открит конфликт) Николина Ангелкова.

Но покрай имуществените й декларации, засягащи въпросния имот, има някои въпросителни.

В декларацията на Ангелкова за 2017 година (подадена през 2018 г., както е по закон) апартаментът с гараж  е описан като придобит през 2008 г. със собствени средства и дарение на цена от 75 000 лева (528 лева на квадрат, или 264 евро) 

Същото жилище министърката е декларирала и през 2017 г. Като посчената там цена е 61 519 лева (433 лева за кв.м, или 216 евро кв./м).

За първи път Ангелкова декларира въпросното жилище с гараж през 2012 година с назначаването й за заместник-министър в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (тогава и възниква задължението й да попълва имуществена декларация - б.р.). Описаната тогава цена е 61 519 лева, като е посочено дарение от родители като произход на средствата.  

Според сайта imot.bg през 2008 г. тристайно жилище в "Овча купел" е струвало средно 90 000 евро.

Без Симеонов да е назовал поименно Николина Ангелкова, днес от пресцентъра на министерството обявиха, че тя свиква брифинг на летището, на ВИП-а при Терминал 1, малко преди 17 ч. Министърката се прибира от работно посещение в Севиля. Очаква се да коментира тази тема.

Това е сградата, намираща се на посочената от Валери Симеонов улица в "Овча купел", София. Снимка Google Maps

По ирония на съдбата на летището по имотни теми му се наложи да коментира и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Цветанов бе в САЩ по време на вихъра на скандала с придобитото от него луксозно жилище в кв. "Изток" на занижени цени. 

Иначе Ангелкова и Симеонов имат дълга история на противопоставяне. Като ресорен вицепремиер Симеонов я обвиняваше в раздаване на концесии на плажове на представители на бившите силови групировки; после двамата влязоха в конфликт и покрай намерението на Симеонов да въведе тихи часове в курортите. Търкания имаха и по отношение на няколко големи заведения по плажовете, за които лидерът на НФСБ твърдеше, че са незаконни, а министърката - обратното. От неговата партия се противопоставиха и на желанието на Ангелкова да продължи да раздава концесиите на плажовете като изключение от новоприетия специален Закон за концесиите.

В резултат Симеонов на няколко пъти поиска оставката й.