Реформаторският блок продължава да се тресе от битка за власт и позиции. 

В навечерието на утрешния конгрес за избор на лидер на формацията "Движение България на гражданите" (ДБГ) на Меглена Кунева и СДС поискаха отлагане за след вота на 5 октомври.

В обща декларация  СДС и ДБГ заявяват, че конгресът е на практика само за избор на председател на блока и "ще доведе единствено до конфликти и в последствие по-слаби резултати на вота”.

"В така създалата се ситуация, изборът на когото и да било, би довел само до демотивация на голяма част на членовете и симпатизантите на партиите в блока", пише в документа, който е качен на интернет страниците на двете партии.

Двете партии заявяват още:

СДС и ДБГ ще участват в изборни процедури в рамките на блока при ясни правила, регламентирани правомощия на изборните длъжности и гарантиран контрол от съответните колективни органи. До днес, ден преди насрочения форум, нито едно от тези условия не е изпълнено. Провеждането на този форум е в противоречие с демократичните политически принципи и правила и обслужва единствено интересите на ГЕРБ”, се посочва в декларацията.

Въпреки това СДС и ДБГ обявяват, че ”безусловно подкрепят коалиция Реформаторски блок и с всички сили ще се борят за постигане на добри резултати на извънредните парламентарни избори”. Конгресът обаче трябвало "да се отложи за 10 ноември, когато се отбелязват 25 години демокрация в България, за да потвърдим единството на Реформаторския блок и да вземем отговорни решения за бъдещото на блока и страната".

През цялата седмица от ДБГ идваха сигнали, че Куневата партия ще бойкотира конгреса. Сменяха се само аргументите "защо". Първата версия беше, че на утрешния Кръстовден такива решения не трябвало да се вземат, а сега дойде общата декларация със СДС. Истината е, че двете партии много се страхуват заради все по-силните позиции на ДСБ в блока и лично на Радан Кънев.

По неофициална информация останалите три партии в коалицията – ДСБ, БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство" утре все пак ще проведат конгрес. За целта трябва да дойдат над 50% от делегатите от конгреса, което е възможно.

В началото на август всички формации в коалицията се съгласиха, че преди предсрочните избори трябва да се проведе първият конгрес на РБ, който да излъчи нов председател. Сега обаче Кунева и Лукарски са притеснени от настроенията в Гражданския съвет на Реформаторския блок, тъй като много от представителите му открито заявиха подкрепата си за Радан Кънев. Наскоро лидерът на ДСБ подаде оставка от поста си говорител на Реформаторите, защото единството на коалицията било силно разколебано. Тогава Кънев разкри, че представители на РБ се договорят поединично и тайно с ГЕРБ.