За пореден път в последните седмици лидерът на БСП Корнелия Нинова се изказа критично за работата на прокуратурата. В миналия парламентарен мандат БСП не подкрепи промените в Конституцията, с които се предлагаше професионалната квота във ВСС да има по-голяма тежест при контрола върху дейността на прокуратурата.

Днес преди заседанието на КСНС обаче Нинова инициира разговор за промяна в правомощията на главния прокурор и налагане на съдебен контрол върху актовете на прокуратура, които досега не подлежат на такъв, защото по думите ѝ се създават условия за произвол на прокуратурата по определени дела и субективни решения по тях. 

От БСП станаха особено критични към прокуратурата, след като тя започна разследване срещу Елена Йончева за пране на пари. Нинова поиска още да бъде написан нов антикорупционен закон. Според нея сегашният закон е писан набързо и очевидно не работи. Тя смята, че в антикорупционния орган трябва да работят хора, които не са свързани с политическите партии и не са зависими икономически. Заседанието на КСНС е посветено на борбата с корупцията по високите етажи на властта.  Нинова иска също правила за избор на двамата европейски прокурори, които трябва да работят в България.

"Предстои техният избор, а няма никакви правила и рискуваме отново те да бъдат посочени непрозрачно от определени кръгове и да бъдат послушковци", подчерта тя.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров бе резервиран към идеите на Нинова

"Не знам дали са нужни нови закони. Според мен са нужни нови хора", каза Сидеров.