Близо хиляда души са определени от МВР като потенциални участници в купуването на гласове на предстоящите избори, съобщи БНР. 

"Имената им са обявени в различните дирекции на полицията и по тях се работи", увери главният секретар на вътрешното  министерство Светлозар Лазаров.

Главният секретар каза още, че вече са изпратени инструкции до областните дирекции на полицията в страната за работа по предотвратяване на купуване на гласове преди и по време на изборите. Повечето от тези 1000 души, за които се предполага, че могат да участват в търговията на вота, са криминално проявени. Лазаров подчерта, че дори да нямат досиета за други, ако се установи участието на тези хора в схемите за купуване на гласове, те попадат в профила на криминално проявените.

МВР е взело мерки за нормалното протичане на изборния процес, като вътрешният министър Йордан Бакалов увери, че отдавна е изпратил указания до районните участъци. Към момента вече има задържани групи в Северозападна България, като Бакалов уточни, че най-вероятно ще има и други.

Вътрешният министър допълни, че МВР има информация за хора, които са засечени, че с купен вот искат да спечелят преференция и да влизат в парламента.

"Хора, които са на по-задни позиции, се опитват да работят за собствена полза и изгода, тоест да купуват избиратели и по този начин преференциално да спечелят гласове и да се преместят на по-предни позиции в самите си листи", коментира той.

Вътрешният министър каза още, че няма проблем с гласуването на полицаите, които са командировани по границата. Той допълни, че има притеснения дали ще могат да се съберат достатъчно доказателства, уличаващи хора в купуване на гласове, за да бъдат осъдени.