Говорител на британското правителство каза, че Обединеното кралство определя 23 май за дата на провеждане на европейските избори. Той допълни, че Обединеното кралство изразява надежда, че няма да се наложи да организира действително този вот, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Намерението на британското правителство продължава да бъде страната да напусне Европейския съюз със споразумение и да приеме необходимото законодателство за това преди 22 май, за да не се налага да участваме в изборите, които тогава ще бъдат анулирани", каза говорителят.

Той уточни, че предприетата стъпка за определяне не дата се изисква от закона, допълва Ройтерс.

"Това не прави тези избори неизбежни, защото напускането на ЕС преди датата на изборите автоматично премахва задължението да участваме в тях", допълни говорителят.

Министър-председателката Тереза Мей преговаря с лейбъристката опозиция, за да осигури в последния момент мнозинство за сделката си с ЕС-27 за Брекзит, която Камарата на общините отхвърли вече три пъти.

Консервативното правителство не предложи на лейбъристката опозиция никакви конкретни промени в своя план за Брекзита по време на продължилите няколко дни преговори за постигане на компромис. Това заяви днес лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес. 

"Проблемът е, че не личи правителството да прекрачва първоначалните си червени линии", каза той пред репортери. Корбин добави, че утре предстои нов кръг преговори между неговата партия и правителството, но подчерта трябва да има "придвижване". 
"Поставих въпроса за митническия съюз с Европейския съюз, за достъпа до пазарите и особено за защитата на правата на потребителите, за околната среда и правната на работещите", каза лейбъристкият лидер. Но по думите му от страна на управляващите все още няма дадени гаранции по тези въпроси.

Камарата на лордовете на британския парламент одобри тази вечер проект на нормативен акт, който дава на парламента правомощията да проучи внимателно и дори да промени искането на Мей към ЕС за отсрочване на Брекзит до 30 юни, предаде Ройтерс.
Нормативният акт беше приет въпреки противопоставянето на опозицията да се дебатира по него. Миналата седмица го одобри и Камарата на общините. Сега нормативният акт отново ще се върне в Камарата на общините за по-нататъшно разглеждане с оглед да финализиран и превърнат в закон по-късно тази вечер.

Законът може да осуети опитите на Мей да убеди евролидерите на среща на върха на ЕС в сряда, че има осъществим план за Брекзит, заради който датата за него заслужава да бъде отложена отново.