Франция се опита да се дистанцира от маршал Халифа Хафтар - водещата фигура в Източна Либия, чиито сили напредват към Триполи, след като дълго време го подкрепяха.
Френски дипломатически източник, пожелал да остане неназован, увери вчера, че Париж няма никакъв "таен план" в Либия, и че ако хората на маршала успеят да завземат столицата, Франция "няма да му признае никаква легитимност".
Настъплението на маршал Хафтар и неговата самозвана Либийска национална армия към Триполи, взело вече десетки жертви, нанася тежък удар на крехкия преговорен процес, който ООН води от години, и повдига въпроси за подкрепата, с която се ползва силният човек в либийския Изток.
Франция, която се поставя в ролята на посредник между двата либийски лагера, редовно е обвинявана, че на практика подпомага лагера на Хафтар, а френският външен министър Жан-Ив льо Дриан е посещавал нееднократно маршала в неговото владение Бенгази.
В пост, публикуван вчера от френското посолство в Либия в официалния му профил в туитър, мисията заявява:

"Франция подкрепя правителството на националното единство и не е била уведомявана за операцията на Халифа Хафтар."

Френските власти "предадоха (на маршал Хафтар) посланието, че няма военно решение, че трябва да се водят преговори и че единственото легитимно правителство е това на премиера Файез Сарадж", допълва същият дипломатически източник.

"Често се говори, че Франция искала да постави Хафтар на власт. Само че ние винаги сме правили всичко възможно да укрепим позициите на легитимното правителство и да върнем ООН в центъра на играта. Няма нито таен план, нито двойствена риторика", увери той.

Най-влиятелният човек в Киренайка (Източна Либия) "беше важен партньор" в борбата срещу ислямисткия тероризъм и с нелегалната имиграция, "което обяснява силната му връзка с нас", отбелязва дипломатът.

"Постигането на политическа стабилност обаче очевидно ще стане с легитимното правителство и други либийски фактори. Не можем да постигнем целите си при стратегия в подкрепа на Хафтар. Това не е възможно и не е логично", допълва той.

"Посланичката на Франция разговаря в събота с Файез Сарадж и му каза, че нямаме нищо общо с това военно настъпление и че сме изпратили посланието до маршал Хафтар, за да го разубедим да продължи да напредва", посочи същият източник.

"Двусмислена позиция"

Маршал Хафтар отдавна се ползва с подкрепата на Египет, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия - три страни, с които Франция поддържа тесни дипломатически и военни връзки.
През юли 2016 г. Париж беше принуден да признае, че трима негови военнослужещи, загинали при катастрофа на хеликоптер в Либия, са били на разузнавателна мисия към силите на маршал Хафтар.

"Позицията на Франция е двойствена", каза за АФП изследователят Артуро Варвели от Института за международни политически изследвания в Милано. "Официално тя подкрепя посредничеството на ООН, но на практика подкрепя Хафтар", отбеляза той.

Според него френската подкрепа е започнала "през 2015 г., за да демонстрира ангажимента на Франция в борбата срещу ислямисткия радикализъм, а същи и поради важността на Киренайка за френските стратегически интереси".

Лошите отношения в момента между Париж и Рим, които отдавна подкрепят правителството на Файез Сарадж в Триполи, също изиграха известна роля, казва Варвели.
Това настъпление на маршал Хафтар се осъществява дни преди планирана национална конференция под егидата на ООН в Гадамес (Югозападна Либия), на която се очаква да бъде изработена "пътна карта" за стабилизиране на страната, предвиждаща и свикване на общи избори.
Специалният пратеник на ООН за Либия Гасан Саламе увери в събота, че конференцията ще се състои в уреченото време - от 14 до 16 април, ако не настъпят "форсмажорни обстоятелства". 

Преводът е на БТА, текстът - на Мишел Муто, "Франс прес".