Германската канцлерка Ангела Меркел смята за възможно британското напускане на Европейския съюз да бъде отложено до началото на 2020 г., според източници на ДПА, цитирани от БТА.

Меркел каза, че извънредната среща на върха на ЕС утре ще се фокусира върху т.нар. "флекстеншън" (flextension - гъвкаво продължаване - б.р.) на датата на британското напускане, твърдят пред агенцията участници в срещата й с парламентарната група на нейния Християндемократически съюз.

ЕС е "в историческа ситуация", казала Меркел, а организиран "Брекзит" - със споразумение - е в интерес на Германия.

Канцлерката действа с презумпцията, че британските депутати ще приемат решението, което ще вземат утре европейските лидери в Брюксел, казаха германските депутати, участвали в срещата с нея. 

Според френското президентство обаче отлагане на "Брекзит" с една година би било твърде дълго. Това каза днес служител от президентството в Париж, цитиран от Ройтерс. Според него Лондон не трябва да преговаря за бъдещите отношения с ЕС, докато Великобритания остава в съюза. 

Всяка нова отсрочка на "Брекзит", дадена на британците, трябва да защитава гладката работа на евроинституциите, а останалите 27 страни членки да могат да искат периодичен преглед дали Лондон спазва ангажиментите си да не спъва вземането на решения в Евросъюза, подчерта служителят. 

В същото време ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс, изрази увереност, че френският лидер е отворен за идеята на Обединеното кралство да бъде предложено продължение на преговорите за "Брекзит".

"Въпреки писанията в някои вестници, смятам, че Франция дори не помисля да наложи вето (върху отсрочка)", каза Варадкар пред ирландския парламент. Според него Еманюел Макрон обаче искал това да бъде обвързано със строги условия: ако напуска, Лондон да не се меси във формирането на Общата селскостопанска политика на ЕС, на бюджета на съюза и в избирането на новия председател на Европейската комисия. 

Към днешна дата споразумението между ЕС и Великобритания е напускане на ЕС на 12 април.