"Госпожо Габриел, ще допуснете ли монопол на пазара на интернет и кабелна телевизия да убие бизнеса и да повиши двойно цената на тези услуги за българските граждани?"

Този въпрос отправя водачът на листата на "Демократична България" Радан Кънев до водача на листата на ГЕРБ Мария Габриел, която е и еврокомисар. Поводът е решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), като според Кънев то ще доведе до монополизация на пазара и до по-високи цени на кабелната телевизия и интернет за потребителите.

Ето и отвореното писмо, публикувано от зам.-председателя на ДСБ в профила му във фейсбук.

Уважаема г-жо Габриел,

Обръщам се към Вас като към член на ЕК, кандидат за член на ЕП и български политик.

В качеството си на Комисар с ресор Цифрова икономика и цифрово общество несъмнено знаете, че благодарение на ограничената държавна намеса и добри регулаторни решения в миналото българските граждани се радваме на отличен достъп до интернет и кабелна телевизия на ниска цена. А това дава възможност на предприемчивите българи да развиват своя бизнес и просперитет.

Тези достижения на обществото ни са поставени пред много сериозен риск:

С Решение № 109 от 14.03.2019 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) “отменя всички специфични задължения, наложени на „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД с Решение № 372/13.08.2015 г. на КРС”.

Става дума за задължението на БТК ЕАД да осигурява достъп на доставчиците на интернет и кабелна телевизия до тръбната си (канална) мрежа на фиксирани цени поради фактическото монополно положение на БТК ЕАД на този пазар. Точно тази мярка защитава хилядите фирми, доставчици на интернет и телевизия, от нелоялна конкуренция от страна на техния пряк конкурент БТК ЕАД и от злоупотреба с господстващо положение на пазара. Именно тази мярка гарантира и сравнително ниските цени, на които българските потребители и бизнес получават достъп до интернет и телевизия.

Решение № 109/2019 г. на КРС се основава на пространен, но изцяло грешен и лобистки, изготвен от самата КРС, “анализ на пазара” (https://crc.bg/files/Analysis-M3a_BG-PUBLIC.pdf), който стига до извода, че монопол или господстващо положение при достъпа до тръбна (канална мрежа) няма.

В действителност 90% от законно поставените кабели за доставка на интернет и телевизия преминават през тръбната мрежа на БТК ЕАД. Още по-съществено е, че БТК ЕАД контролира 100% от т.нар. последен километър и последни 100 м от трасетата за достъп до българските домакинства и офиси. Твърдението за липса на господстващо положение е голословно и дори цинично.

Последиците от влизане в сила на Решение № 109 ще бъдат:

- Монополизиране на пазара на доставка на интернет и телевизия по кабел от една-единствена компания, при това публично свързвана със сенчест бизнес, политическо влияние и чужди интереси;

- Фалит на стотици, а може би хиляди фирми от дребния и средния бизнес, които доставят отлична услуга на добра цена на милиони домакинства и фирми;

- Рязко поскъпване на услугата достъп до интернет и телевизия за всички български семейства и предприятия. 

Правото на ЕС обаче защитава конкуренцията и интересите на малкия бизнес и потребителите. Това опасно решение на КРС не може да влезе в сила, ако не бъде съгласувано от ЕК, и то точно от управлявания от Вас ресор на комисията. От Вашия глас в ЕК зависят съдбата на хиляди фирми и бюджетите на милиони семейства.

Призовавам Ви като действащ еврокомисар и кандидат за член на ЕП да поемете ясен, категоричен и безусловен ангажимент пред българските граждани, че ще се противопоставите на съгласуването на Решение №109/14.03.2019г. от Европейската комисия.

Аз, а надявам се и Вие, като убеден европеец вярвам, че силна Европа може да защити българите от монополисти и от корупционни актове на администрацията и регулаторите. Бъдете част от силна Европа, а не от корумпираната партийна администрация!

С уважение и надежда да не предадете българските граждани,

Радан Кънев,

кандидат за член на ЕП от обединение “Демократична България”