Вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира напрежението в Габрово и заяви, че политицията си е свършила работата, но има какво да се желае от местната власт.

Преди няколко дни работещ в магазин бе пребит от трима роми, което предизвика снощи протести и се стигна до нападения над къщи на ромски фамилии.

"Ситуацията е овладяна. Полицията си е свършила работата", заяви Каракачанов.

Той свика извънредна среща с ръководството на МВР в Министерския съвет тази сутрин. Каракачанов изтъкна, че протестът е предизвикан от криминален инцидент, бил е спонтанен и няма данни за политическо вмешателство.

"Проблемът е, че местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в подобни процеси. За да не се стига до такива неща и да се налага полицията да идва, защото това означава организиране на човешки и финансов ресурс. Това коства големи усилия. Местната власт трябва най-накрая да почне да си върши работата. И там, където се знае, че има хора, които строят незаконно, се настаняват незаконно. Тогава те трябва да сигнализират полицията, а не да чакат и накрая да се налага да се влага целия ресурс на полицията", заяви Каракачанов.

Той обясни, че общината е тази, която следи за обществения ред. Според Каркачанов в Габровска област са били привличани като сезонни работници хора от други области, предимно от Сливенско.

"Тези процеси трябва да бъдат контролирани. МВР трябва да следи и да види кои са тези, които идват, дали са криминално проявени или не. Няма как да вървим след събитията. Подобни неща трябва да се пресичат още в зародиш, те започват от самонастаняването. И за това нещо трябва да сигнализират местните власти. А не да се случи нещо, като във Войводиново, Катуница, и тогава да изпробваме професионализма на полицията", обясни Каракачанов.

Попитан дали би подал оставка заради случая той заяви:

"Ако смятате, че ще реши проблема, ще я получите веднага".

Според Каракачанов повече от 20 години проблемите на ромите се замитат "за дане разсърдим някого". Според него трябва да се започни с образованието, социалната политика и незаконните строежи. Той изтъкна, че това не е свързано с дейността на полицията.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов разказа хронологията на събитията от снощи в Габрово.

"Имаше данни за нерегламентирано събиране пред община Габрово. То беше мирно. Впоследствие обаче част от участниците са се насочили към областния арест с цел да нахлуят в него и да се саморазправят със задържаните лица. Ситуацията в дадени моменти ескалираше. След това разпоредих да се изпратят сили от три съседни дирекции. Изпратих и зам.-главния секретар и жандармерия. Пристигайки на място ситуацията е овладяна. Ще останем там, колкото е нужно. Каквото трябва да направи МВР ще бъде направено", обясни Иванов.