Русия осъмна с нов печален рекорд на рублата - 38,02 за един долар. Както отбелязва агенция ИТАР-ТАСС това се случва за първи път в историята. С 25 копейки скочи и курса на руската валута спрямо еврото и то вече се разменя за 49,20 рубли. Също историческо постижение.

Веднага след въвеждането на новите санкции от Евросъюза и САЩ през миналата седмица рублата влезе в режим на свободно падане. Ако се запази същата тенденция и тази седмица се очаква доларът да надмине 40 рубли за парче, а еврото да прескочи психологическата бариера от 50 рубли.

Освен западните санкции натиск върху рублата оказва и мъчителното очакване на въвеждането на контрасанкции от страна на Кремъл.

Огромно значение за падането на руската валута има и понижаването на цената на нефта. Барел от течното злато през миналата седмица се продаваше под 98 долара с тенденция към понижаване. Освен това, както съобщава пред ИТАР-ТАСС експертът Иван Копейкин, тази година заявките за руски неф са намалели с 65 000 барела на ден, а за 2015 г. се очаква спадът да бъде със 165 000 барела в денонощие.