Министърът на отбраната на Судан Ауад Мохамед Ахмед Бин Ауф, облечен във военна униформа, обяви по държавната телевизия, че президентът Омар Башир е свален от власт от армията, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Обявявам в качеството си на министър на отбраната, че режимът падна, а неговият лидер е задържан на сигурно място", каза министърът, цитиран от Франс прес.

Той посочи, че президентът е свален след неколкомесечно протестно движение срещу управлението му. 

 

Министърът, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес, поясни, че се извършва преход във властта. Армията поема контрол върху страната за две години, след което ще се произведат "свободни и честни избори". През това време Судан ще бъде управляван от военен съвет, създаден по общо решение на армията, разузнавателните служби и силите за сигурност. 
В страната се въвежда тримесечно извънредно положение, правителството се разпуска, конституцията се суспендира. Затваря се въздушното пространство за 24 часа. До второ нареждане се затварят и границите на страната. Налага се комендантски час през тъмната част на деня. 
По-рано през деня лидери на протестното движение казаха, че водят преговори с военните за прехода към ново управление. Първата реакция на протестиращите бе на радост и празнуване, след като се появи съобщение за отстраняването на Ал Башир. По-късно обаче главният организатор на протестиращите срещу режима на Ал Башир каза, че те няма да приемат военен преврат и че седящата стачка пред сградата на главното военно командване ще продължи, докато контролът върху прехода не бъде предаден на гражданска институция, а не на военен съвет. 
Сваленият президент пое властта през 1989 г. с преврат и застана начело на съюз на военни и ислямистки хардлайнери, припомня Франс прес. По-късно през годините Башир бе принуден да се примири с отцепването на Южен Судан, в който преобладава християнско население, и стана нежелан и отхвърлен от международната общност лидер. Издирван е от международния трибунал за военни престъпления заради жестокостите на режима в суданската област Дарфур. 

 

Десетки хиляди суданци изпълниха пространството пред президентския дворец в Хартум. Видео Туитър.