СТРАСБУРГ

Европейската народна партия (ЕНП) обвини Партията на европейските социалисти (ПЕС), че бяга от дебата за Румъния, посветен на върховенството на закона в тази страна.

Той се състоя днес в Страсбург, в първия ден от последната сесия на настоящия Европарламент.

В залата го нямаше дори Франс Тимерманс – първия зам.-председател на Еврокомисията, който отговаря именно за върховенството на закона. Отгоре на всичко спецпрокуратурата в Букурещ образува досъдебно производство срещу него с мотива, че поднасял фалшва информация за страната.

Еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова (също разследвана от румънската спецпрокуратура) не можа да убеди десноцентристите, че тя представлява цялата Комисия. От ЕНП заявиха, че ПЕС си затваря очите пред безобразията на управляващите в Румъния социалдемократи, които също са членове на тази европейска партия. Тимерманс пък е кандидатът на ПЕС за председател на следващата Еврокомсия.

Не дойде нито румънската премиерка Виорик Дънчила, нито представител на правителството в Букурещ. В момента страната е председател на ЕС.

В началото Вера Йоурова изрази притеснение заради независимостта на съд система и борбата с корупцията в Румъния. Според нея това носи опасност от създаване на системна безнаказаност за хора на високи позиции.

Германската евродепутатка Ингеборг Гресле заяви, че в ЕНП смятат, че Румъния трябва да бъде строго наказана. Сред възмоните санкции са спиране на европейските фондове и задействане на член 7.

Румънската консерваторка Моника Маковей – бивш правосъден министър в страната си, прочула се с безкомпроисността си, обвини управниците в Букурещ, че с промените подчиняват съда на политиката, парите от инвестициите отиват за подкупи. Маковй заключи, че страната й днес „се превръща в една престъпна диктатура“.

На атаките отвърнаха румънски евродепутати социалисти.

Мария Грапини обяви дебата за пълен провал. И обвини своята колежка и сънародничка Ренате Вебер от Алианса на либералитеи демократите в Европа (АЛДЕ), че идвала специално в родината си, за да натиска правителството и да му казва какво да прави.

Стана дума и за разногласията между Европарламента и Съвета на ЕС около кандитатурата на Лаура Кодруца Кьовеши за главен прокурорна ЕС.

„Румъния не е Кьовеши, тя не е един човек. Румънците са 20 милиона“, изтъкна Грапини.

Последва гневно изказване на Клаудия Цапардел, който според някои „застанала на амбразурата“. Румъската социалистка първо заяви, че няма датърпи нападки срещу родината си. Според нея единственото, което правят властите в Букурещ, е да защитават правата и свободите на гражданите.

„Румънското правителство иска да няма тайни протоколи, да няма злоупотреба от страната на прокуратурата, да не се унищожават човешки животи и кариера“, изтъкна Цапардел.

Последва ответен огън от страна на ЕНП.

„Мълчането на социалистите тази вечер бе оглушително. Чухме ви за правосъдието в Унгария и Полша. Но не и за Румъния“, каза шведът Гунар Хьокмарк.

На власт във Варшава и Будапеща са десни правителства.

Все пак се намери и човек от ЕНП, който да похвали Румъния. Това бе унгарката Ливия Ярока.

„Поздравявам румънците. Като унгарка знам какво е да си в тази ситуация“, каза тя.

Но похвалите й към Букурещ бяха най-вече за интегрирането на бедните. Ливия Ярока е от ромски произход.

Но след това се намери и социалист, който да се изправи срещу румънските управници. Това бе португалката Ана Гомеш.

„Румънското председателство трябваше да е тук. Това (отсъствието му – б.р.) е знак, че то е заложник на Ливиу Драгня“, каза тя.

Но изрази несъгласие скритиките отдясно. И припомни, че социалистите са поставили високи изисквания към румънските соцалдемократи.

Ливиу Драгня е лидер на управляващата Социалдемократическа партия. Той обаче не може да бъде премиер поради издадени срещу него присъди. Обвиненията срещу управниците в Букурещ са, че чрез промяна на законодателството искат да декриминализират определени деяния и така да позволят на лидера си да оглави правителството.

Накрая Вера Йоурова заяви, че промените в Букурещ я плашат. Но след забележкитена Еврокомисията страната се опитва да се върне на правилния път. Дебатите и триалогът за върховенството на закона там ще продължат.