Светът беше шокиран и ужасен от големия пожар в парижката катедрала Нотр Дам и изрази своята солидарност с хората във Франция, предадоха световните агенции.
Световни лидери изказаха подкрепа и съчувствие към французите във връзка с пожара, нанесъл значителни поражения на катедралата.
 

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че това е "ужасен пожар", засегнал "едно от големите съкровища на света".
Германската канцлерка Ангела Меркел каза:

"Много сме тъжни да видим символа на Франция и нашата европейска култура, обхванат от огън. Мислите ни са с нашите френски приятели."

Британската министър-председателка Тереза Мей заяви, че "в мислите си е заедно с народа на Франция и службите за спешна помощ, които се борят с ужасния пожар".
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изказаха съболезнования на народа на Франция във връзка с пожара. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пожела кураж на пожарникарите, борещи се с огъня в катедралата, която по думите му е "символ на Франция и с която се гордеят всички европейци".

Така започна днешното прленарно заседание от последната сесия на настоящия Европарламент в Страсбург.

„Аз съм ранен в сърцето си, както и всички останали. Това, което се случи, няма да отшуми бързо“, каза Таяни.

И допълни, че един от евродепутатите предложил да бъде сложена кутия, в която всеки да сложи спечеленото от днес и то да отиде за реставрация на катедралата. Председателят на ЕП обаче не спомена кой е авторът на идеята.

„От тази трибуна искам да изразя солидарност с френския народ“, заяви Доналд Туск.

И припомни, че е от полския град Гданск, от който по време на Втората световна война са били разрушени 19 процента. Но увери, че и французите ще възстановят „Нотр дам“. Туск призова всички 28 страни членки на ЕС да се включат в това начинание.

„В живота на всички нас Париж не е неутрално място. Париж е град, в който винаги искаме да се влюбим“, изтъкна Жан-Клод Юнкер.

И обобщи:

„Ранена беше Франция, ранена беше Европа. Всички ние бяхме ранени.“

Испанският министър-председател Педро Санчес предложи помощ на Франция за възстановяването на катедралата. Той определи пожара като "катастрофа за Франция, за Испания и за Европа".
Ватикана заяви, че "ужасната новина за пожара, опустошил катедралата Нотр Дам, символ на християнството във Франция и в света, е била посрещната с шок и скръб от Светия престол".

"Изразяваме нашата солидарност с френските католици и с хората в Париж и се молим за пожарникарите и тези, които правят това, което е възможно за справяне с тази драматична ситуация", каза говорител на Ватикана.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази подкрепа към френския народ във връзка с пожара и заяви, че е ужасен от кадрите с горящата катедрала, представляваща "уникален образец на световното наследство".
 

Руската православна църква определи пожара като "трагедия за целия християнски свят и за всички, които ценят културната значимост на този храм".
Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изрази солидарност с Франция и предложи помощ за възстановяване на катедралата.
Националният музей на Бразилия, който тежко пострада при пожар през септември 2018 г., също изрази съжаление по повод трагедията в Париж.

Множество западни медии също изразиха тревога и съпричастност с разрушаването на катедралата.

Нотр Дам не е просто катедрала или отломка от една епоха, когато хората са гледали към небето, написа вестник "Фигаро". Това е нашият общ дом, където се съхранява нашата история. Това е една безценна за Франция сграда, която вчера бе опустошена от пламъците, напомня изданието.

Станала свидетел на революции, на възхода и падението на империи, катедралата Нотр Дам се извисява в Париж от повече от 850 години. Вчера вечерта обаче само за около 63 минути историческата катедрала, която е една от най-посещаваните от туристи сгради в света, бе обгърната от пламъци, а прочутата ѝ дървена островърха кула изгоря и рухна, пише британският вестник "Индипендънт".

Катедралата Нотр Дам, символ на красотата и историята на Париж, бе обезобразена от силен пожар вчера вечерта, който доведе до рухването на кулата ѝ, изпълни небето над Париж с дим и още повече обезкуражи един град, в който вече има голямо напрежение след седмици на изпълнени с насилие демонстрации, пише американският вестник "Ню Йорк таймс".

Пожарът в Нотр Дам е удар за Париж и всичко, което градът представлява, пише Джеймс Маколи от "Вашингтон пост". Нотр Дам, която е сърцето на Париж в буквален и преносен смисъл, вече почти не съществува. Фасадата и камбанариите на катедралата са съхранени, но понесената загуба е безспорна, отбелязва журналистът. 

Трагедията за френския народ е най-добре представена чрез реакцията на англо-френската журналистка в "Дейли Телеграф" - Бенедикт Павио.

"Нашата Нотр Дам гори! Моят Париж! Съкрушена съм", пише тя. "Ужасяващо е да гледам как огромните пламъци поглъщат и унищожават катедралата Нотр Дам. Кадрите са ужасни, непоносими. Силна емоция и чувство за безсилие ме обзема да гледам как огънят опустошава внушителната и красива 850-годишна катедрала", посочва Павио.