Пред края на собствения си мандат (който изтича през декември) Сотир Цацаров хареса идеята на новия министър на правосъдието Данаил Кирилов за търсене на отговорност на т.нар. трима големи - председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор.

Но коригира Кирилов - че не става въпрос за предсрочно прекратяване на мандатите им, а за "въвеждане на механизъм, при който да могат да бъдат разследвани и срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинения за тежки престъпления или нарушения на служебните задължения".

Това стана ясно днес от изявление на обвинител номер едно, който е във Велико Търново за честванията на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.

Както Клуб Z писа, след дългогодишно настояване на Европейската комисия България да изготви механизъм за разследване на главния прокурор, изведнъж новият правосъден министър Кирилов, който току-що бе заел поста, обяви като свой приоритет "установяване на режим за предсрочно прекратяване пълномощията на главния прокурор, председателя на Върховния касационнен съд, председателя на Върховния административен съд, т.нар. трима големи". Това разбира се веднага породи коментари, че целта е отстраняването на "любимеца" на властта - председателят на ВКС Лозан Панов.

 Такъв механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите обаче и сега съществува - подробно е уреден и в Конституцията, и в Закона за съдебната власт. 

"Предложението за промени в правосъдната система на министъра на е за предсрочно прекратяване на мандати. То е за въвеждане на механизъм, при който така наречените трима големи, сред които в момента съм и аз, да могат да бъдат разследвани и срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинения за тежки престъпления или нарушения на служебните задължения", заяви Цацаров и допълни, че предложението среща разбиране и силна подкрепа от Европейската комисия.

Критиките на ЕК всъщност винаги са били по отношение на независимостта на едно евентуално разследване спрямо главния прокурор. Постепенно обаче фокусът бе отместен от него към "тримата големи" в пакет.

През 2017-а, в разгара на скандала на срещите в ЦУМ на бизнесмена Георги Гергов с Цацаров и със Сашо Дончев, обвинител номер едно заяви:

"За създаване на такъв механизъм не е необходима промяна в Конституцията. За създаването му е необходима промяна само в Закона за Съдебната власт и НПК. Това е едно. Второ – моят статут, колкото и странно да звучи, може би и на самия г-н Панов, е напълно еднакъв с неговия. По един и същи начин сме избирани, по един и същи начин се урежда нашият статут, по един и същи начин се урежда нашето освобождаване."

Коментарът му бе по повод среща тогава между председателя на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов, на която бяха обсъждани евентуални конституционни промени в областта на съдебната реформа.

Със становище относно намеренията на Данаил Кирилов излезе вчера и Българския институт за правни инициативи (БИПИ). То е адресирано до самия министър, като в него също се недоумява какво има предвид Кирилов.

"Към настоящия момент в Конституцията на РБ има текстове (чл. 129, ал. 3, т. 1-5), които предвиждат хипотези на освобождаване от длъжност на магистратите (включително и на председателите на ВКС, ВАС и ГП) и са доразвити в чл. 30, ал. 1, т. 6. Необходимо е в Съвета да се обсъди какво разбира министерство на правосъдието под предсрочно прекратяване на мандатите и откъде произтича тази инициатива, имайки предвид, че тя не присъства като препоръка/и в нито един европейски или национален документ", посочват от БИПИ.