Няколко цитата от две големи статии, излезли през последните дни, в които става дума за българския "Апартаментгейт". В електронното издание „Телеполис" германският журналист и отличен познавач на България Франк Щир е озаглавил статията си „Българско монополи". Той се спира в подробности на случилото се и неговата хронология, а в първия абзац под заглавие „Асансьор към политическия ешафод" между другото пише:

„Афери и скандали се въртят на бързи обороти в България. „Всяко чудо – за три дни" гласи една подходяща българска поговорка. Сегашният „Апартаментгейт" гневи българската общественост вече от три седмици. И доведе до обезглавявания, които са безпрецедентни в новата история. (…) В България не е необичайно при покупката на жилище в нотариалния акт да се вписва по-ниска цена от реално платената. Според декларираната цена се изчислява данъкът. Но на средностатистическия българин не му харесва, когато същото вършат и високопоставени политици, които непрекъснато говорят за борба срещу корупцията. Броени седмици преди Европейските избори Апартаментгейт поставя под натиск правителството на премиера Бойко Борисов", пише Франк Щир в „Телеполис".

Мишената - Лозан Панов

Статията в австрийския „Щандарт" е озаглавена „Българското правителство превръща един скандал в политически инструмент". Авторите Ерик Фрай и Аделхайд Вьолфл разказват в началото за две неподписани статии в „24 часа" и „Труд", които обвиняват председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че е нарушил закона, че поддържал връзки с тайнствен олигарх и извличал изгода от различни свои приятелства. По-нататък става дума за имота, придобит през 2013 година от сегашната съпруга на Панов, Елисавета Ганева, представена като издател на немскоезичното списание „Виртшафтсблат", настроено критично към правителството:

„По онова време двамата все още не са били двойка - те се женят чак през 2015 година. Независимо от това различни медии, които принадлежат към империята на медийния могул Делян Пеевски, се опитват да замесят Панов в "Апартаментгейт" – очевидно, за да го дискредитират. В цялата работа става дума и за това да се отклони вниманието от скандала, който засяга на първо място управляващата партия ГЕРБ и ѝ вреди в предизборната борба за Евроизборите."

Накъде върви България

Авторите обобщават накратко скандала с апартаментите и пишат:

„Възниква подозрението, че хората от ГЕРБ са се отплатили с определени „услуги" или пък са декларирали по-ниски цени, за да спестят от данъка. (…) Междувременно Апартаментгейт се превърна в доста кална битка. Политическите противници и техните пропагандни медии се обвиняват един-другиго. В случая със съдията Панов определена роля играе дори премиерът Бойко Борисов. Той призова Панов да поеме „отговорност" в аферата "Апартаментгейт" – тоест, косвено му поиска оставката. В България мнозина смятат Панов за единствения глас, който защитава независимостта на правосъдието."

В интервю за вестника самият Лозан Панов казва:

„Целта е: искат да се отърват от мен." И добавя, че това трябвало да сплаши и другите съдии. „Атаките срещу Панов се надигнаха особено след неговата реч пред европейски колеги-съдии в София през ноември 2018 година. Тогава Панов каза, че България върви към автокрация", пише към края на статията австрийският „Щандарт".

Дойче веле.