Правителството на Виорика Дънчила иска да построи мост над река Дунав при град Зимнича чрез публично-частно партньорство, информират медии в Букурещ, цитирани от БТА.

Румънското правителство одобри на вчерашното си заседание Меморандум за строителство на нов мост на река Дунав между градовете Зимнича и Свищов. Правителството казва, че мостът ще се свърже с магистрала, която ще преминава край град Александрия. В моменимта а нужда от повече мостове над река Дунав, като такъв е много необходим при Кълъраш (близо до Силистра - б.р.), но въпреки това бе избран като приоритетен мост в Телеорман - окръга, от който произхождат лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня и премиерът Дънчила, отбелязва информационният сайт "Хотнюз".

Вестник "Адевърул" цитира изказвания от вчерашното заседание на правителството, на което бе посочено, че този мащабен проект е необходим на фона на интензивния трафик между Румъния и България и на нарастването на търговския обмен и транзитното движение. При сегашните инфраструктурни условия прекосяването на река Дунав среща трудности, бе посочено на заседанието.

Румънското правителство казва, че законодателството за този мост ще бъде изготвено в спешен режим. Министерството на транспорта и Националната комисия за стратегия и прогноза спешно ще се заемат със законодателните и организационните инициативи за приоритетно прилагане на проекта "Мост над Дунав между Свищов и Зимнича", посочва "Хотнюз".

Проектът е бил обсъден с премиера на България в рамките на четиристранната среща на 29 март в Снагов, припомнят румънските медии. Българското правителство тогава съобщи, че "предстои страните да се споразумеят за една от следните места: Оряхово–Бекет; Никопол–Турну Мъгуреле; Свищов–Зимнича; Русе–Гюргево и Силистра–Кълъраш". По-късно, по време не посещение в Дубровник, министър-преседателят Бойко Борисов каза, че очаква с Дънчила да направят първа копка за моста при Свищов-Зимнича.

Решението, което се предлага за осъществяването на тази цел, е публично-частно партньорство. Мостът между Свищов и Зимнича се свързва и с други инфраструктурни инвестиционни цели, предложени за реализация чрез публично-частно партньорство, като магистрала, която ще свърже Букурещ и западния град Лугож през Александрия, Крайова и Дробета Турну Северин, както и с проекти на ниво региони между Румъния и България, отбелязват медиите.

Румънското правителство твърди също, че този проект ще допринесе за реализацията на транзитни коридори за пътния трафик с осигуряване на връзки между Централна и Северна Европа и южната част на континента - респективно Турция, Гърция, Албания, чрез Румъния и България.

Правителството припомня, че сред проектите, предложени за публично-частно партньорство, е и хидротехническият комплекс Турну Мъгуреле–Никопол на река Дунав, който се явява допълнителен проект, предвиждащ създаването на шосейна и железопътна връзка между двете страни. Град Турну Мъгуреле също се намира в окръг Телеорман, а този проект е от времето на комунизма, от 70-те години, отбелязва "Хотнюз".