Френският президент Еманюел Макрон ще предложи на Европейския съюз механизъм за сътрудничество за опазване на заплашеното европейско културно наследство, който ще бъде обсъден на среща в Париж на 3 май, предаде Франс прес.

Президентът е писал на своите колеги от европейските страни, предлагайки им създаването на механизъм за сътрудничество за опазване на заплашеното културно наследство чрез оказване на помощ, включително експертна, съобщи снощи Амели дьо Моншален, държавен секретар на Франция към министъра по въпросите на Европа и външните работи.

"Когато има голям пожар в Европа, механизъм за солидарност може да позволи даване на заем на самолети за гасене на пожари на други страни от ЕС. За опазване на културното наследство можем да си представим мрежа от експерти, чиито услуги да се предоставят според нуждите", добави Дьо Моншален.

Министърът на културата Франк Ристер покани министрите на културата и европейските въпроси да се съберат в Париж на 3 май. "Ако можем да се възползваме от подкрепата и опита на наши съседи за възстановяването на "Нотр Дам", ще се възползваме от случая", увери той снощи, подчертавайки изпитания от цяла Франция емоционален шок и проявите на щедрост.

"Трябва заедно да подобрим политиката си в областта на културното наследство в нашите страни, а по-късно и на европейско ниво", каза Ристер.

БТА