Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се готви да обяви днес, че повече няма да се прави изключение от американските петролни санкции срещу Иран за пет страни, сред които Япония, Южна Корея и Турция, съобщиха днес американски официални представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо планира да обяви днес, че американската администрация няма да възобнови изключенията от санкциите за пет страни, които изтичат на 2 май. Останалите две страни са Китай и Индия.

Не е ясно дали някоя от петте страни ще получи удължаване на изключването от санкциите или те ще бъдат обект на американските санкции от 3 май, ако не спрат незабавно вноса на ирански петрол.

Решението да не бъде удължено изключването от санкциите, за което пръв съобщи в."Вашингтон пост", окончателно е било взето от Тръмп в петък, според източниците. По думите им целта е да се засили натискът върху Иран, като допълнително се намалят приходите на страната от износа на петрол.

Като реакция на новината петролът сорт Брент от Северно море поскъпна с 3,2 процента до 74,30 долара за барел в ранната търговия днес, което е най-високата му стойност от 1 ноември, отбелязва Ройтерс. 

Американският лек суров петрол повиши цената си с 2,9 на сто до 65,87 долара за барел - най-високата стойност от 30 октомври 2018 година, предаде БТА.