Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия, обеща да блокира строителството на газопровода "Северен поток 2", ако бъде избран, предаде ТАСС. 

Според политика проектът противоречи на европейските интереси, тъй като увеличава зависимостта на Европа от руските енергийни суровини. 

"Като ръководител на Европейската комисия ще използвам всички норми и закони, за да блокирам "Северен поток 2", заяви политикът в интервю за в. "Полска таймс". 

По думите му през 2019 г. най-важното за Европа е единството и способността за намиране на компромиси. 

"При нас има твърде много национализъм и егоизъм. Като основен кандидат за поста председател на ЕК от ЕНП искам да издигна мостове между Изтока и Запада на Европа", посочи Вебер. 

Проектът "Северен поток 2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Стойността на строителството се оценява на 9,5 милиарда евро, а пускането на газопровода се очаква до края на 2019 година.

Тръбопроводът с дължина 1225 километра вече се изгражда, но е критикуван от САЩ и източноевропейски, скандинавски и балтийски държави, които се опасяват, че той ще засили зависимостта на Европа от Москва.

Газопроводът е критикуван и заради това, че ще лиши Украйна от приходи от транзит на синьо гориво, пише БТА.

Според Москва обаче съпротивата на Вашингтон срещу проекта може да е свързана с усилията на САЩ да увеличат доставките на американски втечнен природен газ в Европа, който е значително по-скъп от руския, допълва ТАСС.