Върховна касационна прокуратура се е самосезирала по повод публикация в "Пик" със заглавие „Сензационно разследване на ПИК: Семейството на Елена Йончева с три къщи на морето. Усвоени 400 000 лева европари.“, става известно от съобщение на държавното обвинение.
 

Данните, съдържащи се в публикацията сочат на евентуално извършено престъпление по чл. 248 а ал.3 от НК по повод изградени къщи за гости по проект по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, но същите са недостатъчни, поради което се налага извършване на проверка от ГДНП, поясняват прокурорите.

Пред Клуб Z Елена Йончева заяви, че няма нищо общо със строителството на тези къщи. Те са построени и са собственост на фирма на нейния свекър още преди да го познава, поясни тя. И потвърди, че той е управител на тези имоти.

"Това е политическа репресия срещу мен, плод на страха на управляващите от предстоящата загуба. Аз вече не знам кое по ред обвинение образуват срещу мен. Те вадят малки бухалки, големи бухалки", коментира Йончева.

Справка сочи, че текстът, по който прокуратурата започва проверка срещу нея е от глава Престъпления против паричната и кредитната система: "Който, за да получи кредит, представи неверни сведения, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева." И в конкретния случай - "Ако деянието по ал. 1 и 2 е извършено от лице, което управлява или представлява юридическо лице или гражданско дружество, или от търговец, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева".

Ето и какви стъпки ще бъдат предприети:

Ще бъде извършена документална проверка на проекта, като на място служители на ГДНП ще извършат и  проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение.

Ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обектите, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи.

Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщите за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи.

Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваните къщи за гости.

Определен е едномесечен срок за извършване на проверката.

Срещу Йончева вече тече дело за пране на пари - заради съвместни тв проекти на нейна фирма с офшока, боравила със средства от фалиралата КТБ. То беше образувано по сигнал на бивши и настоящи депутати на ГЕРБ - Делян Добрев, Антон Тодоров и Тома Биков. По-рано бившият вицепремиер Валери Симеонов даде Йончева на прокуратурата с обвинение, че е изнесла класифицирана информация след излизането на филма й за пробивите на оградата по българо-турската граница.

Самата водачка на евроизборите на листата на БСП е в повече от комплицирани "отношения" със съдебната система. Освен че спечели едно гражданско дело срещу Бойко Борисов в СГС (заради думите, че държавата е плащала за нейни репортажи, б.р.), тя предизвика наказателна проверка срещу Боил Банов.

Прокуратурата обаче буквално преди дни я прекрати с мотив - липса на извършено перстъпление от бившия заместник, а сега министър на културата. Освен това свидетелите и записът на Йончева, не били достоверни. Делото бе, че Министерството на културата не си е потърсило неустойка във връзка със срокове на изпълнение на ремонта на Ларгото в София, а от БСП се заканиха да обжалват прокурорското постановление за прекратяване.

Публикацията на "Пик", изпъстрена с понятия като "изплува в афера с къщи за гости", е от днес. Реакцията на прокуратурата бе обявена почти в 17 ч.