Константин Каменаров

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра днес Емил Кошлуков за временен генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), след като досегашният Константин Каменаров подаде оставка.

Конкурент на Кошлуков, досега програмен директор на БНТ, за поста беше изпълнителният директор на телевизията Симеон Касабов.

Членовете на СЕМ единодушно са приели оставката на Каменаров и са одобрили назначаването на Кошлуков с 3 на 1 гласа и 1 въздържал се, предаде БНР.  Кошлуков е бил "единственият кандидат, който отговаря на законовите изисквания за поста и който се е съгласил да го заеме".

До принудителната рокада в БНТ се стигна, след като Каменаров получи условна присъда от година и три месеца за шофиране в нетрезво състояние. Това го направи несъвместим с поста, който заема. Затова СЕМ трябваше да избере временно изпълняващ длъжността за срок от три месеца - до организирането на нов конкурс за генерален директор.

Иначе мандатът на Каменаров изтичаше на 1 септември 2020 година.

Общо осем души са се отказали от състезанието за временен шеф на телевизията.

Кой е Емил Кошлуков?

Емил Кошлуков е роден през 1965 г. в Пазарджик. Завършил е пловдивската английска гимназия, а през 1985 г. като войник е осъден на 6 г. затвор за опит да предизвика бунт в казармата. Освободен е от Старозагорския затвор предсрочно три години по-късно. През 1989 г. записва английска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“.

На 14 ноември 1989 г. по негова инициатива се създава първото Независимо студентско дружество. По-късно учредява Федерацията на независимите студентски дружества и е избран за неин координационен секретар. Участва като делегат на СДС и водач на студентите на Националната кръгла маса през 1990 г.

В периода 1991 - 1996 г. завършва политология в Калифорнийския университет в Санта Барбара (САЩ). Поддържа връзка с България, сътрудничи на президента Желю Желев по време на мандатите му 1991-1996 г.

През 2001 г. е избран за депутат от НДСВ. През лятото на 2004 г. е сред учредителите и става председател на партия „Новото време“, която се отлюспва от формацията на Симеон Сакскобургготски.

След като година по-късно "Новото време" не успява да влезе в парламента, Кошлуков се отдава на телевизионна кариера.

Прави предаването "Таралеж" по Евроком, "Уикенд с ТВ7" в едноименната телевизия, като през 2013 г. влиза в Управителния съвет на "Ноу фрейм медия" - компанията собственост на Николай Бареков, а през 2014 г. за кратко става изпълнителен директор на ТV7 и News7. След фалита на ТV7, предаването му „Факторът Кошлуков“ се излъчва по Канал 3 (септември 2015 - април 2016). През 2016 - 2017 г. Кошлуков става програмен директор на ведомствената телевизия на партия "Атака" - АЛФА.

През 2017 г. Кошлуков не успя да се пребори за поста генерален директор на БНТ, но бе назначен от Константин Каменаров за програмен директор на обществената телевизия. Той води на ротационен принцип с Поли Златарева и предаването "Още от деня" по БНТ, в което се запомни с показването на среден пръст ефира по повод протест пред сградата телевизията. Впоследствие Кошлуков се извини, а БНТ бе глобена от СЕМ с 3000 лева.

Валери Запрянов, Гергана Паси  и Уляна Пръмова напускат БНТ

Неофициално за поста на генерален директор се спрягаха имената както на Касабов и Кошлуков, така и на членовете на управителния съвет Валери Запрянов и Василена Матакева, и на шефката на дирекция "Новини и актуални предавания" Уляна Пръмова. Изискването към заместника бе само да има не по-малко от пет години стаж в телевизия - без да има ограничение да е кадър на самата БНТ.

Желанието на СЕМ е било БНТ да бъде поета от човек от "кухнята" - за да няма сътресения за екипа, особено на фона на предстоящите след месец евроизбори, както и защото на практика новата програмна схема работи едва от няколко месеца.

Малко след началото на заседанието на СЕМ Гергана Паси и Валери Запрянов обявиха, че напускат позициите си в БНТ. Запрянов беше най-близкият човек до Каменаров в Управителния съвет на телвизията. А Гергана Паси е член на Обществения съвет на медията. В него участват още Хилда Казасян, Харалан Александров, Теодора Димова, Мартин Захариев, Иван Стамболов - Сула, деканът на ФЖМК на СУ - проф. Теодора Петрова и бившата състезателка по гребане Ваня Гешева.

"С настоящото писмо обръщам внимание, че съгласно член 9 от Правилника за дейността на Обществения съвет краят на нашия мандат съвпада с края на мандата на Генералния директор на БНТ, по чието предложение всеки един от нас имаше свободата и удоволствието да е част от "гражданската квота" на управление на националната телевизия. Моля настоящото писмо да се третира като едностранно заявление от моя страна за напускане на състава на Обществения съвет, ведно с г-н Каменаров", написа Паси в профила си във Фейсбук: "Надявам се нашият орган да се е справил поне частично с ролята си и да е съдействал ефективно за издигане авторитета на БНТ като обществена телевизия. Използвам случая да поздравя Генералния директор и целия професионален екип на БНТ за успешните проекти, които макар и да потъваха в общия шумов политически фон, промениха и модернизираха визията на обществената телевизия!"

 
По-късно днес Улиана Пръмова също е депозирала своята оставка, потвърди тя пред Клуб Z. Ще остане единствено до посещението на папа Франциск в България в началото на май. И след това отново ще напусне телевизията, на която беше и генерален дитректор.