Всичките стотици къщи за гости, които са изградени или облагородени с пари от европейската Програма за развитие на селските райони, ще бъдат проверени. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, след като вчера Цацаров издаде разпореждане в тази посока.

Затова още днес сутринта трима прокурори от ВКП са се срещнали с представители на Държавен фонд "Змеделие" и са поискали общо данни за спечелените проекти от Европейския зедемеделски фонд. Така се е получил пълен списък от 746 къщи за гости.

От думите на Арнаудова стана ясно, че проверките ще са мащабни: част от тях ще е документната част - чрез изискване на пълно копие от всеки един проект, по който е осъщестевно финансирането от ЕС.

Ще се извърши и проверка на място. В рамките й ще се събират сведения – дали къщите за гости на практика се ползват по предназначение.  

"Има съмненията, че в част от тях не се осъществява каквато и да е туристическа дейност, въпреки че в бизнес-плановете, които са послужили за основание за финансиране, именно това е записано", заяви днес Арнаудова.

Та посочи и другия подводен риф - че част от бенефициентите са били добросъвестни, но след като изтече петгодишният мониторингов срок, къщите остават "на практика еднолична собственост или за ползване на бенефициентите или на съвсем други лица, които са реалните ползватели".

"Предстои да имаме видими резултати още другата седмица", бодро обеща прокурорката.

Тя даде да се разбере, че част от проблема са такива "селски  къщи", строени в забранени за целта територии. Става въпрос за населени места и общини, в които не се полага такова финансиране, тъй като са райони с развит туризъм.

Голяма част от тези територии са в района на черноморието.

"Имаме информация поне по карти, че част от къщите се намират точно там, където би трябвало да е забранено", добави тя.

Арнаудова даде пример със с. Ахелой, община Поморие - населеното място е забранено, защото в него има развит масов туристически регион. Но не и териториите около него. Така някои "къщи за гости" може да са дори по-близо до морето.

Проверяващите щели да изчисляват дори на какво разстояние са от морето, на какво основание е получено финансирането, какви документи са били предосатвени, достоверността в тях и пр., "гласът" на главния прокурор.

Полицаите, които ще трябва да осъществят проверката, ще изискват още регистри на посетителите, ще се иска информация от съответното РПУ по местанхождение - колко са туристическите карти, които са били предоставени на почиващи чужди граждани.

А от сътоветната община - всички документи по категоризацията на къщи за гости (обичайно те са получли по една звезда, рядко по две), издадени строителни разрешения, платени данци, заверяване на регистрите от служители на общината и др.

"Шансът, който ще даде и прокуратурата, и МВР: да споделят - ако желаят, разбира се - как и при какви обстоятелства са успели да счелелят финансиарнето. Ако се появят такива съмнения, нямайте съменния, че ще рабтим за корупционни престъпления", отговори тя на журналистически въпрос.

От думите й стана ясно още, че разследванията ще са по член 248а от Наказателния кодекс - за който представи неверни сведения или затаи сведения, за да получи банков кредит или финансиране от ЕС. (Точно по него вече се работи срещу близки на Елена Йончева и срещу зам.министъра на икономиката Александър Манолев, б.р.).Арнаудова призна, че има опит на едно лице да получи финансиране чрез Европейския фонд за закупуване на... яхта. Тя заяви, че отчетените от ДФ "Земеделие" проверки на около 12 на сто от обектите явно са "абсолютно недостатъчни, за дададат представа".