Белгийската полиция извърши тази сутрин обиски в Брюксел заради пране на пари при трансфери на футболисти, съобщи телевизионната програма РБТФ.

Хайките започнаха с пристигането на 30 агенти в „Неерпеде“ - тренировъчната база на най-популярния футболен клуб в страната „Андерлехт“ от Брюксел. 

Последвали обиски в централата на клуба и в тази на Белгийския футболен съюз. Полицията организирала хайки и в брюкселските квартали "Лаакен" и "Скаарбеек". Пазители на реда влезли и в офиса на One Goal Management - консултанско дружество, чиято дейност е свързана с мениджмънт на футболисти.

Обиските са във връзка на пране на пари при трансфери на футболисти в периода 2015-2017 г. и свързаната с тях дейност на някои футболни агенти. Сред разследваните случаи е този с продажбата на сръбския национал Александър Митрович през 2015 г. от „Андерлехт“ в английския „Нюкасъл“ (в момента Митрович играе в друг английски тим - „Фулъм“). Трансферът е дело на израелския агент Пини Захави и бизнес партньора му Фали Рамадани.

Подозрителните трансфери били извършени при управлението на Роже ван ден Сток - президент на „Андерлехт“ до 2018 г., и Херман ван Холсбеек - спортен директор на същия отбор.

Новият скандал няма нищо общо с „Футгейт“, разтърсил Белгия през есента на 2018 г., твърди РБТФ. Тогава в Белгия бяха арестувани 28 души заради скандал, свързан с подозрения за уговаряне на мачове, укриване на данъци, пране на пари и корупция. Обискирани бяха централите на 5 водещи отбора - „Антерлехт“, „Брюж“, „Стандард“ (Лиеж), „Гент“ и „Генк“.

Във връзка с „Футгейт“ дисциплинарната комисия към Белгийския футболен съюз поиска вчера отборите на „Ваасланд-Беверен“ и „Мехелен“ да бъдат извадени в по-долни дивизии. В момента двата тима се състезават съответно в Първа А дивизия - най-висшето ниво на белгийския футбол, и Първа Б - второто.

Комисията обвинява двата тима, че уговорили мач помежду си в края на сезона 2017-2018 г. „Мехелен“ си осигури връщането в елита за следващия сезон, но от централата искат то да бъде анулирано.