Това е възможно най-лошият момент Великобритания да мисли да напуска Европейския съюз или Шотландия да къса с Великобритания.

ЕС е незавършен проект на европейски държави, които пожертваха част от суверенитета си, за да създадат здрав съюз, основан на споделени ценности и идеи. Тези споделени ценности са подложени на атака от различни страни. Необявената война, която Русия води с Украйна, е може би най-пресният пример, но в никакъв случай не е единственият.
Активизиралият се национализъм и нелиберална демокрация са във възход в Европа, покрай границите й и в целия свят.
От Втората световна война насам европейските сили заедно със САЩ бяха главните поддръжници на властващия международен ред. Но през последните години под тежестта на кризата на еврото Европа загуби способността си да играе силна роля в международните отношения.

За да се влошат още повече нещата, същото се случи и със САЩ, макар и по различни причини. Тяхната прекалена ангажираност с вътрешните им работи създаде вакуум, който амбициозни регионални сили решиха да запълнят.
Последвалият край на международното господство доведе до прекалено много неразрешени кризи по целия свят. Сривът е най-сериозен в Близкия Изток. Внезапната поява на Ислямска държава в Ирак и Сирия представлява най-противният пример колко далеч може да се стигне и колко много страдание може да се причини.

С руската инвазия в Украйна военният конфликт засегна Европа. Две радикално различни форми на управление се състезават за надмощие. ЕС защитава принципите на либералната демокрация, международното управление и господството на закона. В Русия президентът Владимир Путин поддържа външните белези на демокрация като експлоатира езика на етническия и религиозен национализъм, за да генерира масова подкрепа за своя корумпиран и авторитарен режим.
Като водеща сила и световен финансов център, Великобритания трябва да бъде в центъра на изграждането на европейския отговор на тази заплаха. Но като САЩ, а и като самия ЕС, Великобритания също е разкъсвана от вътрешни проблеми. Премиерът консерватор Дейвид Камерън беше убеден от антиевропейските сили - не малко и в неговата партия- да подложи на гласуване през 2017 г. членството на Обединеното кралство в ЕС. Само след дни е референдумът за независимостта в Шотландия. Точно когато Великобритания трябва да се опълчи на големите заплахи за своя начин на живот, страната е заета с разводи от един или друг характер.

Разводите са винаги объркани и мръсни. Гласуването за независимост в Шотландия ще отслаби - в политическо, а и в икономическо отношение - и Обединеното кралство, и Шотландия. Независима Шотландия ще е нестабилна, особено ако реализира заплахите да спре плащания по задължения.

За Шотландия и останалата част от Обединеното кралство да влязат във валутен съюз без политически съюз, след като кризата на еврото показа всички капани, ще бъде стъпка назад, която никоя от двете страни не бива да планира. Но без участие  в него независима Шотландия не може да се възползва от ниските лихви, които силната лира осигурява. Тези аргументи трябва да са по-важни от всички предполагаеми преимущества, които независимостта може да донесе.
Да, има сериозни политически различия между Шотландия и останалата част от Великобритания. Там подходът е с много по-силен ляв уклон, особено в образованието. Но Шотландия ще има повече влияние да осъществява политическите си цели като част от обединена Великобритания, която е част от Европейския съюз.

Същото се отнася и за напускането на ЕС от Обединеното кралство. Такава раздяла ще отслаби Великобритания. Тези, които искат отделянето, изглежда са забравили, че британската валута се намира в най-доброто положение. Великобритания е част от ЕС, но не и от еврозоната и това й позволява да използва търговските облекчения без валутните ограничения.

Нещо повече, Великобритания винаги е играла ролята на балансьор между враждебни блокове. Отсъствието й ще намали сериозно тежестта на ЕС в световната политика.
ЕС доказа, че е най-добрият гарант на мира и сигурността на хората от края на Втората световна война насам. Важността на съхраняването на споделените ценности, които задават цялостен начин на живот надвишава многократно някои придобивки от независимостта. Трудните времена, пред които сме изправени искат по-голямо сближаване, не раздели. 

Само ако Великобритания не успее да разреши проитворечията си с ЕС и ако проевропейски настроените шотландци, гласувайки за оставене в съюза, се окажат изключени не по своя воля от Европа през 2017 г., чак тогава Шотландия може да има основания да свиква референдум. Ако се стигне до това, Шотландия ще се окаже в различна позиция - такава, каквато може да легитимира раздялата.
Но да се гласува за отделянето от Великобритания сега означава предварително шотландците да се откажат от преимуществата си от Лондон, а Великобритания - от света.

Статията на Джордж Сорос е публикувана във "Файненшъл таймс". Подзаглавието е на Клуб Z.