Водачът на листата на "Демократична България" за европейските избори Радан Кънев коментира пред бТВ някои от основните теми от политическата действителност у нас и в Европа.

По казуса "Апартаментгейт" Кънев заяви, че всички са се съсредоточили върху евтините цени на имотите, но никой не пита как са закупени те с държавна заплата. Той изтъкна, че е получавал такава заплата и тя не е чак толкова голяма. Според Кънев тези пари са придобити чрез ежедневен рекет над малкия и среден бизнес.

"Никой не коментира, че не е възможно с държавна заплата да притежаваш подобни жилища. Отива се в ресторанта, цеха, фабриката и се казва: дай еди-колко си лева за спокойствие. Същото, което правиха тези хора през 90-те години", каза Кънев.

Той обаче допълни, че една от основните му задачи е да не допусне "този гняв да прелее гласове в антиевропейската БСП", защото "има разумна европейска алтернатива"

Според Кънев ГЕРБ и БСП нямат какво да кажат за Европа. Той заяви, че в "Демократична България" има два вида хора: такива, които не са били във властта и такива, които са били във властта, но са излезли по-бедни, отколкото са влезли. Кънев допълни, че хората в България гледат с надежда към европейската прокуратура и дори имат прекомерни очаквания към нея.

"Темата европейско правосъдие е може би най-важната тема за силата на ЕС. Който и да отиде в Брюксел, ако иска да отговори на очакванията, трябва да активно да работи за европейско правосъдие", каза Кънев.

Той попита къде е България в разговорите за енергийения съюз.

"Корумпураните режими в Източна Европа искат да си вземат комисионите. "Северен поток" нарушава принципите на енергийния съюз, но е изгоден за икономическите концерни в Германия. Такава трудна битка трябва да се води. А не като Джамбазки и останалите джамбази, които се блъскат в гърдите, надъхват електорат, но създадоха огромно мнозинство срещу нашия национален интерес", каза Кънев.

Той коментира и пакет "Мобилност". Кънев изтъкна, че шофьорите у нас се осигуряват на 700 лв. и когато се пенсионират са с ниски пенсии, което ги шокира, защото доходите им преди това са били добри.

"Затова са ниски пенсиите в България. Търси се начин да се изхитрее", заяви Кънев, изтъквайки, че българските евродепутати покдрепят това.

Според Кънев връщането на камионите в България е битката, която е трябвало да се води, но "без джамбазки номера".

"Да променим този ганьовски стил на правене на политика. Дай Боже да постигнем разумен компромис по тази тема", призова Кънев.