Благодатният огън пристигна в България, донесен от Йерусалим от българска църковно-държавна делегация, в която за първи път пътува и епископ от Северна Македония. Три от фенерите остават в София, други два заминават за Скопие.

Съвместното пътуване до Йерусалим се подготви след среща в началото на април на премиера Бойко Борисов с митрополит Киприан в качеството му на ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква - Охридска архиепископия. Тогава, по изричната молба на МПЦ, бе организирано пътуването на македонски епископ с българската делегация.

Заедно с благодатния огън, в Скопие ще пристигне и поздравителен адрес на Борисов до македонския премиер Зоран Заев.

"Позволете ми с настъпването на най-светлия християнски празник - Възкресение Христово, да Ви пожелая здраве, благополучие и нека нашите два братски народа да се радват на просперитет", отбелязва в писмото премиерът Борисов.

Българската църковно-държавна делегация бе водена от Старозагорския митрополит Киприан. Представител на Македонската православна църква (МПЦ) - Охридска архиепископия бе епископ Яков. Свещениците са присъствали на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, откъдето в специални огнеупорни фенери огънят се пренася до различни точки на света. На летище "София" огъня чакаха свещеници и духовници от всички епархии в страната. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30 ч. - 23.40 ч. на Велика събота фенерът с огъня ще бъде изнесен от Синодалния параклис, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"Благодатният огън е символ на Божията светлина. Затова пристигането му в България е духовната радост, която пламва в сърцата на вярващите. Нека посрещнем Великден живи и здрави, и с вярата, че сме способни на още много добри дела. Християнските ценности са помагали за единството на нашия народ и за съхраняването на българската идентичност и култура многократно в миналото. Вярвам, че и днес те ни дават сили да проявяваме грижа към ближния и да работим за просперитета на България", каза още премиерът Борисов.