"Барселона" грабна шампионската титла на Испания за 26-и път три кръга преди края. Каталунците спечелиха с 1:0 срещу "Леванте" на "Камп Ноу" и имат девет точки повече от втория "Атлетико" (Мадрид), както и предимство в преките двубои. "Реал" (Мадрид) е трети на 18 т. и мач по-малко.

Лео Меси влезе като смяна след почивката и заби победното попадение в 62-ата минута.

Награждаването с шампионската купа, която Барса защити успешно, стана още тази вечер - минути след края на двубоя. Така първото от три възможни отличия този сезон отива в музея на "Камп Ноу". 

"Блаугранас" са на финал за Кралската купа, а идната седмица е първият полуфинал в Шампионската лига срещу "Ливърпул".

Двубоят с "Леванте", който води битка за оцеляване, не беше лек за Барса. Гостите се представиха много силно и накараха по-силния си и титулуван опонент да трепери до края. 

През първото полувреме най-близо до гола бяха Луис Суарес и Усман Дембеле, а отлични изяви имаше и Филипе Коутиньо, който удари греда от свободен удар.

Меси стъпи на терена на мястото на Коутиньо в началото на втората част. Това бе мач №450 за №10 с екипа на "Барселона". Той направи това, което съотборниците му не успяваха - намери начин да прати топката в мрежата.

Малко след това "Леванте" едва не изравни. Първо пропусна Борха Майорал, а в 68-ата Моралес не уцели вратата от чиста позиция срещу Тер Стеген. В 89-ата Барди пък удари греда, преди стражът да улови топката.

Малко след това дойде краят на срещата и започна шампионския купон, пренесъл се от стадиона по улиците на Барселона.