Българският треньор Красимир Корсачки ще работи във футболната академия на лондонския "Арсенал", научи Клуб Z от самия него. Школата на "топчиите" има реномето на една от най-добрите не само на Острова, а и в цяла Европа.

През миналата година директор стана бившият играч на "артилеристите" и германски национал Пер Мертезакер. Корсачки започва с най-малките - на 7-8 години, а ще помага и в другите възрасти. 

Той е препоръчан на гранда от собственика на аматьорски мъжки отбор, който тренира. Това е било достатъчно само за да се яви на конкурс в два етапа - интервю и практическа тренировка с подрастващи. Предпочетен е в конкуренция с още неколцина кандидати.

Пер Мертезакер получи поста директор на академията на "Арсенал" с отказването си от футбола в края на миналия сезон.

Кой е Красимир Корсачки

Корсачки е роден на 22 април 1977 г. в София. Тренира в школата на ЦСКА. След казармата не успява да пробие в професионалния футбол. Играе в аматьорската лига на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" и решава да се насочи към треньорската професия.

Преди години заминава за Англия със съпругата си и започва да изкарва лицензи. През миналата година придоби в Англия УЕФА "А" - едно стъпало под най-високия за професионален треньор в УЕФА "Про". Отделно притежава още 3 лиценза, които са само за детско-юношеския футбол.

Доскоро работеше за други два лондонски клуба - "Чарлтън" (като треньор на няколко тима) и "Уест Хем" (скаут за възрастите 12-16 г.). 

През миналата година Корсачки основа своя школа край Лондон - Kent football academy (KFA), базирана в Мейдстоун, графство Кент, за момичета на възраст между 6 и 15 години.

Тренировъчният план на KFA е съобразен с професионалното развитие на ФА (Футболната асоциация на Англия) за детско-юношеския футбол. Отборите й участват на турнири във Великобритания и чужбина.

За да се почувстваш част от "Арсенал"...

"Ще започна тренировки с най-малките - до 7-8 годишна възраст, разказа Корсачки пред Клуб Z. - В същото време ще помагам и на други възрастови групи. Отскоро академията има нов шеф - Пер Мертазакер. Ще се обновява философията за изграждане на футболисти. Тренировъчната база на академията се казва Hale end и се намира в Източен Лондон. Много е модерна - има и закрито игрище с размери за футбол 9 (формат за юношеския футбол за определена възраст с 8 плюс един в отбор, бел. авт.).

Отношението на другите треньори е много професионално. Получих топло посрещане. Всички треньори имат една и съща екипировка, включително и "бутонките". Когато отидох да проведа тренировката, на която да оценят моите качества, ми дадоха екип като на щатните треньори. Целта е да се почустваш част от академията и да я представляваш, когато подготвяш децата. Такава е практиката и с подрастващите, които идват на проби - дава им се екипировка за тренировката. После трябва да я върнат."

Strong young gunner

Корсачки разкри някои от стандартите на "артилеристите":

"Набляга се на слогана Strong young gunner ("Силен млад топчия", бел. авт.).  Това е техният идеал за играч на академията. За тази цел се гледат различни фактори, базирани на четирите основни критерия, зададени от Футболната асоциация - психологически, технически, физически и социален.

Редовно се провеждат семинари, на които се представят новите критерии и как да се развият играчите по-успешно, вследствие на направени анализи по време на мачовете и тренировките. Един от основните фактори е шампионският манталитет. Задават се примери - положителни и отрицателни, как са се развили различни играчи във времето."

Корсачки ще продължи да развива своята школа в Мейдстоун. Той е в постоянен контакт с наши специалисти, с които обменя идеи. Когато може, се прибира в България и следи футбола в страната ни.