Британският телекомуникационен оператор "Водафон" (Vodafone) е открил пропуски в сигурността на оборудване, доставено от китайския технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) за подразделението му в Италия. В техниката на "Хуавей" имало скрити функции, позволили на китайската група да получи достъп до фиксираната интернет мрежа в Италия преди десетина години, съобщава Блумбърг, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Най-голямата телекомуникационна група в Европа уточни, че е открила слабости в сигурността на два продукта и че инцидентите са били разрешени бързо. 

"Хуавей" е под силен натиск, след като Съединените щати призоваха съюзниците си да не ползват технологии на китайския концерн поради опасения, че може да се използват за шпионаж от Пекин. Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света отрича тези обвинения.

Според Блумбърг, която се позовава на документи на "Водафон" от 2009 до 2011 година и на информирани източници, британският оператор установил потенциални проблеми с доставеното от китайската компания оборудване за фиксираната интернет мрежа в Италия - услуга, предоставяна на хиляди домакинства и компании в страната.

"Хуавей" посочва в комюнике, че е била в течение на тези пропуски в сигурността през 2011 и 2012 година и е предоставила решения за премахването им.

Разкритията бяха направени в напрегнат контекст във Великобритания, седмица след като медии съобщиха, че премиерът Тереза Мей е дала зелена светлина за ограничено участие на Хуавей в развитието на 5G мрежата в страната.

Официалното решение на правителството се очаква до юни. Междувременно обаче разкритията за Хуавей обезпокоиха британското правителство, което незабавно започна да издирва автора или авторите на публикациите, изтъква АФП.

БТА