Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) "Сиела Норма" да доставя машините за вота за Европейски парламент.

Това съобщи за Клуб Z говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Предвид кратките срокове само три компании подадоха оферти за обществената поръчка, обявена от ЦИК за наем, доставка и обучение за работа с 3000 машини, както изисква след последните промени Изборният кодекс. Това бяха "Сиела Норма" АД, "Лекс БГ" АД и "Българските машини за гласуване" ЕООД.

ЦИК избра"Сиела Норма". "Лекс" предложи по-висока цена от обявения таван от 7,5 милиона лева и следователно офертата й бе отхвърлена."Българските машини за гласуване" пък беше отстранена заради несъответствия. От компанията обжалваха миналия петък с мотива, че нито една от трите фирми не е отговаряла на техническите изисквания за търга, но "Сиела" все пак е била избрана.

С решението си днес ВАС не уважи жалбата на "Българските машини за гласуване".

Машините, които "Сиела Норма" АД предлага, са на "Смартматик" - венецуелска компания, провалила местния вот в Белгия, изгонена след провал във Филипините, чиито устройства се ползват предимно в страни от Третия свят. На президентския вот във Венецуела пък, на който бе избран Николас Мадуро, "Смартматик" призна, че е имало 1 милион манипулирани гласа.

Наесен, ако парламентът не реши отново да прави промени в изборния закон, трябва да гласуваме с двойно повече машини - 6000. Засега заявката на ЦИК е, че за местния вот ще устройствата ще бъдат закупени. За целта ще бъде обявена нова обществена поръчка.

Това пък поставя въпроса дали "Сиела" няма да е вече спечелила предимство.