Уволнената зам.-директорка на Държавен фонд „Земеделие“ – Иванка Богданова-Мизова ще бъде проверявана и за конфликт на интереси. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов пред бТВ. На 30 април министърът получил информация, че телефонът на Мизова, която близо 20 години е работила във фонда, е на сайта на две къщи за гости в Юндола. Тя му обяснила, че преди години съдействала за създаването на сайта на двата имота, дала телефона си за връзка, но забравила да го махне. А оставката й била поискана след разговор на Румен Порожанов с премиера Бойко Борисов.

Двете къщи за гости се оказаха собственост на жената на кмета на Юндола. Построени са за над 280 хил. лв. от европейските фондове. Пред бТВ кметът отрече да е в близки отношения с Мизова. Той разказа, че било вероятно преди години да са помолили Мизова да им направи сайт и така телефонът й попаднал в него. Той обаче не беше категоричен как е станало това. Кметът разказа още, че къщите били проверявани многократно от Фонд „Земеделие“, но нарушения не са били откривани. Освен това се оказа се, че и свекърът и свекървата на Мизова имали и собствена къща в Юндола.

„Няма логика дори и това, което слушам на момента. Явно има някаква връзка между тях.“, коментира репортажа министър Порожанов, визирайки Иванка Богданова-Мизова и кмета на Юндола.

Порожанов посочи, че през годините назад има подадени 538 сигнала до прокуратурата по всички направление на европейските фондове, които се управляват от министерството на земеделието. Той обаче не посочи колко точно са проверките върху къщи за гости. Той се извини с това, че през 2015 г. са приключили последните плащания по линия на европейското финансиране за къщи за гости, било преди той да оглави фонда и не разполагал с подробности. Интересното е, че Порожанов на два пъти оглавява фонда - в периодите между 2011-2013 г. и 2014-2017 г.

Земеделският министър разказа, че „около морето“ имало проверка за конфликт на интереси на прокуратурата и били спрени европарите за 6 къщи за гости.Установило, че има едни и същи поръчители за заеми. Той обаче не каза кои държавни служители са били замесени.

За казуса с бившия зам-министър на икономиката Александър Манолев, който подаде оставка, заради къща за гости в Сандански и вече е с повдигнато обвинение за злоупотреба с евросредства, Порожанов каза, че не знае кога е започнало строителството на имота. А и не разполагал с информация за всички 746 къщи, които били изградени по европейските фондове.

Александър Манолев, въпреки, че е бил член на УС на Фонд Земеделие, не е в конфликт на интереси, защото къщата не е на негово име, няма и сигнали срещу него, коментира Порожанов.

По думите му е трудно да се прецени за конфликт на интереси при Манолев, но е установен проблем при неизползването на къщата по предназначение. Той припомни, че къщата е на името на Ана Димитрова, която се оказа дъщеря на жената, която гледа децата на Манолев.

„По тази къща не са правени проверки, защото не е имало сигнал срещу нея.“, добави Порожанов.

Той припомни, че към момента за 62 къщи за гости, изградени с европейско финансиране, има наложени финансови корекции за 10 млн. лв. За 32 от тях трябва да бъдат възстановени всички пари. Тази сума е в процес на възстановяване, като Порожанов каза, че не знае докъде са стигнали съдебните процедури.

В отговор на въпрос, Румен Порожанов заяви, че синът му е работил в одитната компания „Делойт“, която е правила проверки на европейските програми на Държавен фонд „Земеделие“. Той обаче не е бил в одитните екипи, а е заемал стажантска длъжност в компанията. Порожанов отказа да отговори с какво се занимава сега синът му, защото бил личен въпрос. Трябвало да провери дали работи по други европейски фондове. „Не мога да кажа, но не го изключвам“, добави той.