В разгара на събитията във Венецуела САЩ отново прибягнаха до заплахата от военна намеса срещу режима на президента Николас Мадуро, пише френският в. "Фигаро". Близки съветници на американския президент Доналд Тръмп един по един отправиха предупреждения в Туитър и по телевизиите, докато съдбата на Боливарската република се решаваше на улиците от поддръжниците на Мадуро и на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който призова към бунт.
Безизходицата във Венецуела продължава, но народът ще плати цената. Не съществува лесен начин за излизане от патовата ситуация, предупреждава британският в. "Гардиън" в редакционна статия.

"Няма съмнение, че режимът на Мадуро е потиснически, шокиращо некомпетентен и очевидна клептокрация (управление на крадци - б. р.). Венецуела не може да се възстанови политически, социално или икономически с Мадуро начело. Дори някои чависти изоставиха лидера, посочен от Уго Чавес за негов наследник. Но в същото време няма съмнение, че мнозина венецуелци се опасяват от десницата и имат живи и болезнени спомени от подкрепата на САЩ за бунтове в Латинска Америка - въпреки че разпознават колко е лицемерно авторитарен лидер да се представя за втори Салвадор Алиенде. Гледката как крайнодесният бразилски президент Жаир Болсонаро подкрепя Гуайдо, както и засилващите се разговори за военна интервенция сред десницата, само засилват тези опасения.
В същото време САЩ твърдят, че Мадуро е планирал да избяга от страната, докато не бил разубеден от Москва, както и че ключови високопоставени лица са се съгласили, че шефът им трябва да си върви. Американските намеци, че военните действия са възможен курс, "ако се наложи", изглежда също имат за цел да засилят напрежението. Разбира се, информационната война е по-добър курс от изпращане на войски. Една стратегия, базирана на блъфиране, обаче също има своите опасности и възможността от попадане в собствената клопка остава реална. За да се защитят животът и бъдещето на обикновените венецуелци, са необходими внимателни международни действия, а не безразсъдни идеологически намеси, подчертава "Гардиън".

Демонстранти се готвят за пореден сблъсък със силите на реда. 

Предвид наложеното от властите информационно затъмнение, никой не знае със сигурност какво точно става във Венецуела, затова е важно да не се втренчваме в детайлите, призовава американският в. "Вашингтон пост".

"Това, което знаем със сигурност, е, че Венецуела - страната с най-големите петролни резерви в света - покрива с всеки изминал ден все повече от критериите за "провалена държава". След шестгодишна криза, унищожила над половината й икономика и довела до хиперинфлация, милиони отчаяни и гладни хора търсят убежище в съседни страни. Управляващата клика като цяло се е отказала да предоставя обществени услуги и посвещава практическия цялото си време, енергия и пари на своя основен приоритет: запазването на властта. Но дори тази задача може да се окаже непосилна - един от упоритите (но невъзможни за потвърждаване) слухове е, че началникът на разузнаването е преминал на другата страна и работи срещу Мадуро".

Със сигурност знаем, че докато Венецуела отслабва, надпреварата за властта в Каракас изглежда все повече като война, която чужди държави водят чрез посредници, пише още изданието. Опозицията зависи все повече от САЩ, Колумбия и Бразилия, а управляващите - от Куба, Русия, Иран и Турция, предоставящи им военна, финансова и разузнавателна подкрепа. Независимо дали са верни твърденията на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, че Русия е убедила Мадуро да не напуска Венецуела, те показват една скрита истина: изходът от кризата зависи повече от случващото се във Вашингтон и Москва, отколкото от ставащото в Каракас.

Някои от протестиращите вече са екипирани срещу палките и сълзотворния газ.

"Знаем със сигурност, че недоволството във венецуелските сили за сигурност е дълбоко и се удържа от страха от последиците от евентуален бунт. Хиляди войници дезертираха, а хиляди други се оказват в капана на един репресивен апарат, който дори не им плаща достатъчно, за да изхранват семействата си. Знаем също, че макар повечето венецуелци да искат смяна на режима, правителството на Мадуро премахна всички демократични средства, по които това мнозинство можеше да накара властта да го чуе. И всичко това ни води до най-важното, което знаем със сигурност за Венецуела: страната ще остане нестабилна в продължение на дълго време, дори ако режимът се срине и опозицията получи властта - предупреждава "Вашингтон пост". - В този случай тя ще трябва да се справи със смайващ брой въоръжени групи - проправителствени милиции, колумбийски партизани, могъщи улични банди, руски войници, кубински шпиони, непокорни армейски части и други. Всичко това ще се случва на фона на икономически трудности, които биха поставили на изпитание способностите на което и да било правителство".

Горчивата истина е, че няма магическо решение за Венецуела. Вместо това масовите безредици и насилие, подобни на видените вчера, може да станат новото нормално състояние, подчертава вестникът.

 
Полицаи конфискуват насилствено мотоциклета на невъоръжен венецуелец в Алтамира. Видео Туитър
 
Представители на Групата от Лима (13 латиноамерикански страни и Канада) заявиха, че свикват спешно съвещание на 3 май, съобщава руският в."Независимая газета". Регионалната структура подкрепя Гуайдо като временен президент до произвеждането на нови избори във Венецуела. Тя настоя Мадуро "да зачита живота и свободата на всички венецуелци", сред които открои "по-специално членовете на Националното събрание (контролирания от опозицията парламент) и всички лидери на демократичните политически сили във Венецуела, както и да освободи незабавно политическите затворници".
Демонстранти помагат на свой съратник припаднал от сълзотворния газ.

Москва нарече венецуелските събития опит за държавен преврат и прикани противоборстващите страни да започнат преговори, отбелязва вестникът, цитирайки говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, коментирал среща на президента Владимир Путин с руския Съвет за сигурност. 
 
"Радикалната опозиция във Венецуела отново използва силови конфронтационни методи. Вместо мирно уреждане на политическите противоречия е поет курс към разпалване на конфликта, провокиране на нарушения на обществения ред, сблъсъци с участието на въоръжените сили", цитира "Независимая газета" изявление на руското външно министерство.
Протестите във Венецуела взеха две жертви от 30 април, пише в. "Комерсант". Ранена жена почина в Каракас, друг човек загина в щата Арагуа, съобщиха източници от венецуелската полиция пред РИА Новости. Официални данни за инцидентите няма. По време на антиправителствените протести са задържани 83 души, добавя всекидневникът.
Мадуро междувременно анонсира "велик план" за мащабни промени в страната, съобщава в. "Известия".
На първомайски митинг в Каракас държавният глава заяви, че Боливарският конгрес на венецуелските народи, обединяващ над 80 обществени сдружения, трябва да проведе заседание, за да разработи план за промени.
 
"В събота, 4 май, и в неделя, 5 май, обявявам велик национален ден за диалог, действие и предложения от всички клонове на властта, за да кажат те на боливарското правителство и на Николас Мадуро какво трябва да се промени в името на великия план за промени", каза президентът.
 
Той подчерта, че смята да приеме предложенията, за да се подобри животът на народа, допълва "Известия".
Руският външен министър Сергей Лавров заяви в телефонен разговор с американския държавен секретар Майк Помпейо, че ако агресивните действия във Венецуела продължат, това ще предизвика негативни последици, напомня в. "Аргументи недели".
САЩ ще обмислят различни стъпки за противодействие срещу държавите, които се намесват във венецуелските работи и подкрепят Мадуро. Това заяви съветникът на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, посочва изданието.
 
"Това е нашето полукълбо, не е онова, където трябва да се меси Русия. Това е грешка от тяхна страна. Това няма да доведе до подобряване на отношенията. Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска чуждестранните военни да напуснат Венецуела", каза Болтън, цитиран от РИА Новости.
 
Руски военни самолети, превозващи военнослужещи и военно оборудване, кацнаха през март в Каракас. Същия месец Русия откри във Венецуела център за обучение на пилоти на военни хеликоптери. Министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино заяви, че "никой не трябва да се тревожи" от пристигането на руски военни в страната му, която "има военно-техническо сътрудничество (с Русия) от 2001 г.".
Венецуела не представлява що-годе сериозна заплаха за Вашингтон във военен или в идеологически план. Конфронтацията от времето на Студената война, когато САЩ сериозно се страхуваха от засилване на прокомунистическите нагласи, инспирирани от Съветския съюз и съюзниците му, вече е минало, изтъква пред "Свободная пресса" Станислав Бишок, изпълнителен директор на международната мониторингова организация CIS-EMO.
 
"Затова американската стратегия за смяна на режима във Венецуела може да работи още година или десет години - няма защо да се бърза. Узрялата ябълка рано или късно ще падне сама. Естествено на венецуелците, недоволни от Мадуро, им се иска това да стане по-рано, но тогава според Вашингтон те трябва да протестират по-активно", обяснява експертът.
Венецуелската ситуация напомня според него "известната притча за Настрадин (Ходжа), в която излиза, че всички са прави - и Гуайдо, назначен за временен президент от парламента, опозиционен спрямо Мадуро, и верните на Мадуро министри, които обвиняват САЩ, че подкрепят държавния преврат, и Русия, която се обявява официално срещу всякаква намеса на външни военнополитически играчи във вътрешните работи на Венецуела". Прави са и венецуелците, които искат да живеят "поне както по времето на (Уго) Чавес" - "друг въпрос е, че нито във Вашингтон, нито в Каракас, нито другаде няма вълшебна пръчица, която да организира всичко това", добавя аналитикът пред "Свободная пресса".
БТА