САЩ, които отдавна са срещу проекта за газопровод "Северен поток-2" между Русия и Германия, днес се обявиха и срещу проекта "Турски поток", на разклонение, от който се надява България. Вносът на втечнен газ от САЩ в Европа расте въпреки високата му цена, показаха обявени днес в Брюксел данни.

Еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете отчете днес близо трикратно повишение на вноса на втечнен газ от САЩ от началото на годината, предаде БТА. На съвместна пресконференция с американския министър на енергетиката Рик Пери еврокомисарят уточни, че от началото на тази година 13 на сто от европейския внос на втечнен газ е бил от САЩ в сравнение с 5 на сто миналата година.
ЕС е най-големият пазар за внос на газ, а делът на втечнения газ се увеличава, заяви Канете. САЩ са най-големият световен производител на това гориво. В ЕС работят три терминала за втечнен газ и още три се очаква да бъдат открити тази година, посочи еврокомисарят.

Той отбеляза, че няма ограничения за американския внос на втечнен газ, както и че ЕС очаква делът на втечнения газ да остане около една четвърт от общото потребление на горивото в Общността. Разнообразяването на доставките е въпрос на сигурност, допълни Канете.

Пери заяви, че за да бъде свободна и независима, Европа се нуждае от енергийна сигурност. Попитан защо ЕС би предпочел да внася газ на по-високи цени от САЩ, вместо евтино гориво от Русия, американският министър даде пример с несигурността на преноса през Украйна. САЩ са допълнителен енергиен източник, който ще допринесе за устойчивостта на партньорите от НАТО, поясни министърът.

По неговите думи занапред две трети от световния внос на втечнен газ ще бъде от САЩ. Той призова за открит разговор в ЕС по въпроса за свързването на националните газопреносни системи. 
Пери порица Иран и Куба за отношението им към собствените им граждани и обвързаността им с тероризма. Той изрази очакването нито една европейска държава да не подкрепя Техеран. Пери настоя европейските страни да призоват за отказ от тероризма държавите, които желаят да останат в международната общност. 

САЩ са против строителството на газопровода "Северен поток-2", който според Вашингтон ще засили влиянието на Русия върху външната политика на страните от ЕС, каза още Пери на бизнес форум, посветен на енергетиката, в Брюксел, информира ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние сме против използването на енергията с цел принуда на страните. Оставаме надеждни доставчици на газ. Затова сме на мнение, че получаването на газ от САЩ е много привлекателна алтернатива за европейските страни. По тези причини ние сме срещу строителството на "Северен поток-2", а също така "Турски поток", каза той.

По думите му 11 европейски страни зависят от руския газ за до 75 процента от общия си внос.

Този проект ще помогне на Русия да получи още по-голямо влияние върху европейската външна политика, допълни той.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровода с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Стойността на строителството се оценява на 9,5 милиарда евро, а пускането на газопровода в експлоатация се очаква до края на 2019 година.

Съоръжението ще заобикаля транзитните Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.