"Христос возкресе".

С тези думи на български започна словото на папа Франциск в България. Той припомни, че нашата страна е "място на среща на различни култури, мост между източна и южна Европа. врата към Близкия изток.

"Християнските корени са много стари тук. Те захранват международната общност", каза папа Франциск.

Той отправи поздрави към православните, католиците, мюсюлманите и евреите.

"Всички заедно ще трябва да установим мира. Да бъдем носители на желанието за мир. Нашето общуване трябва да бъде пропито с уважение, с респект към човешкото достойнство. Трябва да изкажем гласно нашето несъгласие с всякакъв вид насилие", каза папата.

Той изтъкна, че Кирил и Методий са "евангелизаторите на славянските народи".

"Да бъдат благословени светите Кирил и Методий, съпатрони на Европа. Те са пример за нас. остават след повече от хилядолетие", каза папата.

Папа Франциск припомни, че повече от 2 млн. българи са в емиграция.

"Трябва да се справим с демографската зима, която е паднала като ледена завеса над голяма част от Европа като последствие от намаляването на доверието в бъдещето", каза папа Франциск.

И насърчи българските власти да създават условия за това младите българи да не емигрират.

"Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, способна да благоприятства среща между различни култури, които тук от векове живеят заедно. Интегрирана в ЕС, със солидни връзки с Русия и Турция. Бог да благослови България, да я запази мирна, да я направи просперираща и щастлива", каза папа Франциск.

Преди това президентът Румен Радев заяви:

"Днес с най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ, една от най-старите християнски държави, приел Христовата вяра пред 12 века, преодолял всичи изпитания благодарение на своите добродетели, църквата, кирилицата, вярата и знанието. Българската столица носи името на Божията премъдрост. Мирът е траен, само когато тържествува хуманизмът. Българското общество не търпи расизъм и ксенофобия", каза президентът.

И припомни, че в центъра на София на няколко метра има правосавен храм, джамия, католическа църква и синагога.

"Стени се издигат лесно, мостове се градят трудно. В многовековните отношения между България и Ватикана доминират добрите отношения, заслугата е на майсторите на мостове", каза президентът.