СТРАСБУРГ--Съветът на Европа препоръчва на България да вземе още законодателни и административни мерки срещу проявите на расизъм и нетолерантност. Напредъкът на страната ни в тази област е недостатъчен според доклад по темата, който организацията обяви вчера.

"Увеличават се проявите на расистки и нетолерантен език на омразата в политическото говорене," се казва в документа. "Главната мишена сега са бежанците."

"В медиите и по интернет проявите на расизъм и ксенофобия срещу чужденците, турците и мюсюлманите са нещо обикновено както и обидният език спрямо ромите," пише още в доклада.

И още:

"Има значително количество език на омразата спрямо сексуалната ориентация. В България действа растящ брой ултранационалистически/фашистки групи и политически партии."

Съветът на Европа отправя ред препоръки към българските власти, сред които да включи в Наказателния кодекс расистките подбуди като утежняващо вината обстоятелство за всички престъпления, сексуалната ориентация и половата идентичност да бъдат взети предвид във всички законови текстове визиращи езика на омразата и престъпленията свързани с него.

Да се лишават от обществено финансиране партии и организации, които проповядват расизъм, е друга препоръка. Съветът призовава Съвета за електронни медии да се намесва по-решително във всички случаи на език на омразата и расистки изказвания разпространявани чрез медиите, законодателят да повиши глобите за това до възпиращи нива.

Европейската комисия против расизма и нетолерантността е орган на Съвета на Европа, който публикува периодични доклади за тези явления във всяка от страните в организацията. Те не не основават на свидетелски показания, а на голямо разнообразие на обществени източници за информация. Досега са публикувани пет серии такива доклади. Всяка обхваща до десет страни от организацията.

Създаденият през 1949 година по инициатива на Уинстън Чърчил Съвет на Европа е политическа международна организация, в която членуват 47 европейски страни, включително 28-те от Европейския съюз. Тя насърчава сътрудничеството между всички държави в Стария континент в областите на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. Съветът на Европа съществува отделно от ЕС и не приема законодателство.