Европейският съюз до няколко седмици ще започне официално разследване срещу американската корпорация "Епъл" (Apple) за възможно нарушаване на европейското антимонополно законодателство в сферата на аудио стрийминга. Оплакването е дошло от конкурентната на Apple Music платформа за абонамент за музика Spotify.

Новината съобщи в. "Файненшъл таймс". Изданието припомня, че през март Spotify, един от лидерите в стрийминга, подава официално оплакване пред ЕС с твърдение, че Apple действа незаконно и злоупотребява с доминиращата си позиция на музикалния пазар чрез своята услуга Apple Music. По думите на главния изпълнителен директор на платформата Даниел Ек продължителната борба на компанията с Apple е станала "несъстоятелна". Той предупреди също, че на Spotify може да се наложи да повиши цените на услугите си.  

След разглеждане на жалбата и разпитване на клиенти, конкуренти и други пазарни участници "комисията по конкуренция на ЕС е решила да започне официално антимонополно разследване на действията на Apple, информира "Файненшъл таймс", позовавайки се на своиизточници. Ако вината на концерна бъде призната, максималната глоба може да достигне 10 процента от оборота му.