„Решението на Светия синод е да няма наше присъствие на събитието довечера, но ние за мир се молим на всяка една служба.

Има едно правило, че не се позволява на православни да се молят заедно с неправославни и въз основа на това правило е и това решение“.

Така Ловчанският митрополит Гавриил обясни пред БНР защо тази вечер в София представители на Българската православна църква няма да присъстват на молитвата за мир и разбирателство между вероизповеданията. Молитвата ще бъде водена от папа Франциск и на нея са поканени всички други вероизповедания в страната. 

Митрополит Гавриил посочи още, коментирайки сценария на събитието тази вечер, че всеки ще може да произнесе собствената си молитва според традициите на отделните вероизповедания. „Това се счита, че вече е съмолитване, има правило, което забранява такова съмолитване и въз основа на това е и решението на Светия синод да нямаме участие“.

По думите му има много хора, които са против обща молитва с папата. На въпрос на водещата на БНР, че има и обратната тенденция - критики към Светия синод заради отказа за обща молитва, дядо Гавриил каза:

„Винаги ще има някой разочарован, на всички не можем да угодим. Казано е в Евангелието, че само лъжепророците са били хвалени от мнозинството, но ние смятаме, че по съвест сме постъпили правилно.“

„Мисля, че няма нищо страшно, нека се помолят, ние се молим също днес“, добави още митрополитът.

По-голямата част от втория ден от посещението на папа Франциск в България премина в Раковски. Градът е наричан "католическа столица" заради големия брой католици на фона на малкия им брой в България. Папата даде първо причастие на 250 деца. 

"Щастлив съм да поздравя децата, родителите и всички техни близки с първото причастие", каза в проповедта си папа Франциск.

"Вие дойдохте от всички краища на тази земя на розите, за да участвате в празника. Сигурен съм, че никога не ще го забравите, да празнуваме, да ликуваме в името на Исус", призова децата папа Франциск и отправи към тях пожелание за живот, изпълнен с щастие и радост. Накара ги да повтарят след него: "Бог е нашият баща", "Исус е нашият брат", "Църквата е нашата майка и нашето семейство. Ние сме приятели, ние сме братя, а нашият закон е любовта"

"Нашият закон е любовта. Сега Исус ще дойде във всеки един от нас. Искайте днес от Исус за вашето семейство, за вашите родители, за вашите приятели", каза папата на български език.