"Шоуто на Слави" официално спира на 31 юли т.г. Това съобщи Слави Трифонов в изданието на предаването тази вечер - понеделник, 6 май. По думите му решението е взето от него и екипа му, а не от бТВ. На телевизията водещият благодари като на партньор - в това число и поименно на хората, с които е работил. Договорът на предаването с бТВ изтича на същата дата - 31 юли. От речта на Слави се разбра, че той не планира нов телевизионен формат.

"Реших да не подновяваме договора си. Нямаме проблеми с партньорите си от бТВ  - това е наше решение", обяви водещият и създател на тв шоуто.

Така той слиза от сцената сред 19 години в ефир. Слиза от телевизионната сцена. 

Ето как започна речта на Слави:

Уважаеми зрители,

Знаете ли, че всяка вечер, като сядам срещу вас, аз - по телевизора, а вие - във вашия дом, или там, където ме гледате, всяка вечер, като сядам срещу вас, аз се чувствам като част от вашето семейство. Съвсем сериозно ви казвам – понякога си представям как някъде в Стара Загора, Симитли, Каспичан, Варна, Плевен или някъде в чужбина – в Англия, Германия, Испания, Австралия, Америка -  вие ме гледате по телевизорите и аз съм част от вашите семейства. Защото това е факт. Вече 19 години.

За мен, уважаеми зрители, това е едно приключение, което продължава вече 19 години благодарение на моите колеги, благодарение на бТВ, но най-вече благодарение на вас. 19години. Ако една госпожица се е родила в деня на първото предаване - на 27 ноември 2000 година, сега е на 19 години. Може да се жени и да има деца. Тази госпожица е израснала заедно с това приключение. Или пък един друг факт ще ви дам. Ако подредите всичките тези предавания за тези 19 години едно след друго, ще ви трябват 6 месеца по 24 часа в денонощието, за да ги изгледате.

Уважаеми зрители, казал съм „уважаеми зрители” над 70 хиляди пъти. Значи много ви уважавам. Затова сега ще ви кажа, че моят договор изтича на 31 юли тази година. Всъщност той изтича на 12 септември, но с отпуските, които трябва да ползвам по договор, изтича на 31 юли. И на 31 юли тази година това приключение ще свърши. Тоест „Шоуто на Слави" ще спре да съществува. И тук въпросът е защо?

Понеже винаги съм бил честен с вас, не мисля сега да правя нещо друго.

От много време насам аз и моят екип не се чувстваме част от медийната среда. Не се чувстваме на място.

Погледнете всичко около вас - как е организирано и как работи, и ми кажете - вие чувствате ли се на място? Така се чувстваме и ние. Като хора, работещи в телевизия, ние правихме през тези години нещата така, както ги усещаме. Бихме желали медийната среда да е друга. Имаме други разбирания за свобода. И за начините ѝ на отстояване. Защото, уважаеми зрители, в основата на съществуването на нашия екип е усещането за свобода. Безусловното усещане за свободното изразяване на собственото ни мнение. Защото ние винаги сме говорили на вас като свободни хора на свободни хора. От позицията, в която сме сега, не можем да направим повече.

Затова аз реших да не подновяваме договора си. Не си мислете, че имаме проблем с нашите партньори от бТВ.

Не, това е мое, наше осъзнато решение!

Накрая на първата част от обръщението си към зрителите Слави каза любимото си: "За мен беше чест" - другата реплика, която е произнесъл 70 000 пъти, освен "Уважаеми зрители".

Подаръците на Шоуто - подаръци за зрителите

Слави преброи над 1400 додаръка, които е получил през всичките тези години от гостите на предаването. И обяви, че тези ценни вещи не са негови и на екипа му - а на зрителите. Затова ще ги получат те - като подарък. Това ще стане чрез томбола.

Сайтът, на който трябва да се регистрира човек, за да попадне в тегленето, е www.final.slavishow.com.

Сред даровете ще попаднат и всяка от 9-те книги, в които са събирани посланията на гостите. Както и прословутото диванче от студиото, на което са седяли. 

Нещо повече - един от феновете на "Шоуто на Слави" ще получи лимузината "Мерцедес", черна на цвят, която е возила знаменитостите, участвали в "Шоуто на Слави". 

Предаването навръх Гергьовден, което се превърна в своеобразно сбогуване с публиката, бе с музика, гостенка - девойка, родена в деня на първото предаване, и послание "Победете страха в себе си" - по завет на Свети Георги, както обясни самият Слави. 

И историята - телевизионната и политическата

„Шоуто на Слави“ е токшоу с водещ Слави Трифонов, което от 27 ноември 2000 г. се излъчва по бТВ. То се записва всяка делнична вечер от 20 ч. в тв студиото в зала 12 на НДК, а се излъчва от 22,30 до 23,30 ч. 

До 2004 г. предаването привлича пред екраните средно 3 млн. зрители всяка вечер, но постепенно интересът спада. От шоуто твърдят, че към 2011 г. го гледат между 1 млн. и 2 млн. души, в следващите години те намаляват още.

На „диванчето“ при Слави са гостували почти всички известни български политици, както и много представители на световния политически, икономически, спортен и културен елит.

„Шоуто на Слави“ стои и зад едни от най-гледаните музикални формати в родния тв ефир: „Музикална академия „Ку-ку бенд“, „Танцувай с мен“, „Бягство към победата“, „Народен артист“, „Кандидати за слава“, „Моята голяма TV сватба“, „Добре дошъл в България“, „Претендентът“, „Умна и красива“, „Война на думи“, „Магаданс: Предизвикателството“, „Пеещи семейства“, „Магаданс – стани една от нас“, „Игра на хорове“, „Нова звезда“ и др.

Екипът на предаването с неизменен водещ Слави Трифонов, се е променял многократно през годините. Основно място в него заемат музикантите от „Ку-ку бенд“, както и актьорите в шоуто. В бенда неизменно са Евгени Димитров-Маестрото, Георги Милчев-Годжи, Цветан Недялков, Йордан Йончев-Гъмзата, Илия Илиев-Професора и др.

През студиото на Трифонов са минали актьорите Любомир Нейков, Руслан Мъйнов, Стефан Рядков, Виктор Калев, Мариан Бачев и мн. др. Сред сценаристите му са били или са Евтим Милошев и Росен Петров, Иван Кулеков, Тошко Йорданов и Иво Сиромахов. 

От началото на съществуването на шоуто името на Слави Трифонов многократно е било спрягано в политически контекст, заради влиянието, което предаването му има. През годините при различни ситуации в страната социологически проучвания дават на евентуален политически проект на Слави Трифонов подкрепа между 10 и 30 процента, ако се яви на избори.

На парламентарните избори през 2009 г., когато изборното законодателство позволяваше избор на 31 мажоритарни кандидати - по един във всеки избирателен район, "Шоуто на Слави", което оттогава е "за" мажоритарна система -  издигна във Варна Валерия Петрова. Тя обаче не бе избрана за депутат. 

През 2016 г. по инициатива на Трифонов и неговия екип се проведе национален референдум с три въпроса:

1.    Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2.    Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
3.    Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

На референдума в крайна сметка не достигнаха 12 000 гласа (0,2%), за да има вотът задължителен характер. От ГЕРБ поеха ангажимент да внесат поправки в Изборния кодекс, съгласно резултатите от въпросите на референдума, но към днешна дата, това не се е случило.

През 2017 г. епизод на шоуто с участието на журналиста Васил Иванов не бе излъчен, заради „несъответствие със стандартите за тв съдържание на неутрална и обективна телевизия като бТВ“. Ден по-късно Трифонов каза на пресконференция, че предаването е спряно поради цензура, а Иванов разказа, че е цензуриран в Нова тв от Дарина Сарелска.

В края на 2017 г. Слави и екипът му обявиха и проведоха кастинг за нови политици. За него се бяха записали над 2000 души, имаше и събеседване, но до обявяване на политически проект на Трифонов така и не се е стигнало до момента.