Франс Тимерманс и Манфред Вебер, двамата водещи кандидати за следващ председател на Европейската комисия, участваха снощи в дебат по германска телевизия, предаде ДПА. Обсъдени бяха въпроси като тероризма, климатичните промени и участието на младите хора в политическия живот.
Вебер представлява консервативната Европейска народна партия (ЕНП), а холандецът Тимерманс е кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Това е първият случай, при който двамата се обръщат пряко към германските избиратели.

Франс Тимерманс.

По време на дебата за миграцията и Вебер заяви, че европейските граждани, които са воювали в редиците на екстремистки групи, включително "Ислямска държава", не трябва да получат разрешение да се върнат у дома и трябва да бъдат съдени извън ЕС. Тимерманс предложи създаването на международен съд за наказване на престъпленията.
Кандидатите се сблъскаха неведнъж по темата за борбата с климатичните промени и Тимерманс определи консервативната ЕНП като "динозаври", когато се стигне до този въпрос.

"Председателят на ЕК трябва да стане лично отговорен за климатичните промени", подчерта той, добавяйки, че "ако изчакаме още пет години, ще сме загубили".

Вебер отхвърли обвинението, заявявайки, че ЕНП има амбициозни цели в борбата с климатичните промени. Той добави, че като председател би се фокусирал върху лобирането в страни от други континенти, като САЩ, Китай и Южна Америка, да се присъединят към борбата срещу климатичните промени.
Тимерманс заяви също, че възрастта за гласуване трябва да бъде намалена на 16 години, защото "младите хора знаят какво искат". Той даде за пример шведската активистка Грета Тунберг, вдъхновила ученици от десетки страни да участват в протести срещу климатичните промени.
Според Вебер възрастта за гласуване трябва да бъде въпрос, който да бъде решаван от националните парламенти, а не от Брюксел, но трябва да стане обект на дебати.
Очаква се ЕНП да спечели изборите за Европейски парламент, които предстоят този месец, отбелязва БТА.