"Тотнъм" е на финал в Шампионската лига за първи път в своята история. "Шпорите" направиха немислимото на терена на "Аякс" - 3:2 след 0:2 преди почивката. В първия мач резултатът бе 1:0 за холандския гранд - "Тотнъм" продължава заради повече отбелязани голове на чужд терен.

Лондончани ще спорят за отличието с друг чудотворец - "Ливърпул", на 1 юни на стадион "Метрополитано" в Мадрид. Английски финал насред столицата на Испания!

Лукас Моура заби хеттрик - трите гола на своя живот дотук. Последното му попадение падна в петата минута на добавеното време.

Мачът бе истински спектакъл - поредният в Шампионската лига този сезон. Труден за гледане, ако си фен на някой от двата отбора, но наслада, в случай, че си неутрален. Обрат, пет гола, три греди, една дузина голови положения, атака след атака и към двете врати...

"Аякс" натисна от първите секунди и след две опасности пред Юго Лорис поведе в резултата. В 5-ата минута капитанът Матайс де Лихт откри с глава след центриране от корнер, а гостите направиха груба грешка при построяването си и опазването на защитника, който е пред трансфер в "Барселона".

"Тотнъм" реагира и отвърна с греда на Сон при изненадващ изстрел от малък ъгъл. В средата на полувремето "шпорите" отново застрашиха Андре Онана - Сон и Лукас Моура се разминаха с гола.

В 35-ата Хаким Зиех удвои с отличен удар след пас на игралия и тази вечер много силно Душан Тадич. Тук задачата на "Тотнъм" се усложни, но лондончани пазеха фойерверки за след почивката.

Тогава "Тотнъм" удари набързо два пъти, отново подобно на "Ливърпул" снощи. Първо Деле Али пропусна, но в 54-ата асистира брилянто на Лукас Моура - 1:2. Малко след това (59-ата) и домакините сбъркаха наивно в пеналта си, а Моура ги наказа отново. 2:2!

Стана интересно. В следващите минути мачът заприлича на боксов сблъсък, при който съперниците постоянно си отправят удари, без да мислят много как се отбраняват.

Зиех пропусна за "Аякс", а "шпорите" едва се справиха пред вратата си в още няколко ситуации. Същевременно те атакуваха с много играчи - шансове се откриха пред Моура и Йоренте.

В 79-ата Зиех удари греда. Холандският тим по-често оставяше инициативата на своя противник и опитваше да реши всичко на контри. В 87-ата "синовете на Бога" оцеляха по чудо. Техният кадър Ян Вертонген първо удари греда с глава (№3 и за двата тима), а след това добавката му не попадна в целта - топката бе избита пред голлинията.

В добавеното време кълбото не попадна в целта при изстрели отблизо на Зиех и Тадич. На отсрещната врата също бе напрегнато.

В петата минута на добавеното време Моура порази вратата на домакините за трети път. "Шпорите" изритаха топката напред, Йоренте успя да я спре на Деле Али (щеше да е играч на мача, ако не беше Моура), който отново подаде на бразилеца, а при удара му имаше лек рикошет. Въпреки това всички, които са част от "Аякс", видяха как влиза в мрежата.

3:2. Невероятно, немислимо!

Като стана дума за чудеса и драми - "Тотнъм" сътвори такива и в предишната фаза, когато елиминира "Манчестър Сити" след 1:0 и 3:3. Сега пак излиза срещу английски тим. 

А "Аякс", подобно на "Барселона", сам си е виновен. Тимът игра доста нехайно, хаотично и дори несериозно на моменти след почивката. 

Но имаме два големи победителя - това са "Ливърпул" и "Тотнъм". Те вярваха и не само - показаха много футбол. А в четвъртък и финалът на Лига Европа може да се окаже английски - между "Арсенал" и "Челси". 

Маурисио Почетино.
Лукас Моура често гледаше към небето тази вечер.