Сега е моментът Европа да инвестира в дигитално образование и дигитални технологии, заяви Мария Габриел на редовната среща на Асоциацията на европейските издатели на учебници (EEPG), която започна днес в София. В нея участват 25 представители на издателства от 12 европейски държави.

„За първи път в историята на технологичната революция Европа не бе водеща сила и изоставаше много от САЩ и Китай, но през последните 5 години успяхме да скъсим дистанцията и дори да излезем напред с мерките за защита на личните данни и сега – с авторското право. Аз съм уверена, че с новите правила за авторското право Европа отново ще даде пример на останалия свят. Надявам се с новата програма „Дигитална Европа“ и отпуснатите за нея 9 милиарда евро да се изравним с конкурентите“ – добави еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество.

Откривайки срещата, главният редактор на издателска група „Просвета“ Кина Андреева посочи, че образователната реформа в българското образование е вече в заключителната си фаза.

„Станахме свидетели на значителни положителни промени: пазарът на учебници се либерализира, конкуренцията между издателите гарантира високо качество на учебниците и българските ученици от 1. до 10. клас вече имат учебници по новите учебни програми, включително електронни“, каза тя.

Особен интерес участници в срещата проявиха към предстоящия проект на МОН за облачна дигитална платформа за създаване на учебно съдържание от самите учители, който се планира да бъде финансиран с европейски средства.

„Такава платформа няма аналог в ЕС“, бе една от констатациите.

Чужди представители, чули за последните скандали около евросредствата у нас, обаче зададоха провокативния въпрос дали документацията не се пише за точно определен кандидат и дали вече не е известно кой е определен да спечели проекта.

Приветствие изпрати и министърът на образованието Красимир Вълчев:

„За Министерството на образованието и науката темите, които се обсъждат на срещите на Асоциацията, са от особен интерес – дигитализацията на класната стая/детската градина; въпросите, свързани с авторските права; новите тенденции в педагогиката; маркетинговите стратегии на издателите, реорганизацията на производствения процес и други. Считам, че дискутирането на тези въпроси и обмяната на идеи и опит са важно условие за гарантиране на равния достъп до качествено предучилищно и училищно образование, за формирането и придобиването на ключовите компетентности“.

Хелга Холткамп, директор на Асоциацията на европейските издатели на учебници.

Асоциацията на европейските издатели на учебници (EEPG ) е неправителствена организация, която представлява издателите на учебници и учебни помагала от цяла Европа. В нея членуват издателства от 22 европейски държави – Германия, Швейцария, Австрия, Словения, Чехия, Испания, Португалия, Финландия, Дания, Швеция, Норвегия, България, Хърватия, Сърбия, Румъния, Ирландия, Полша, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Гърция и Израел.