Бившият премиер Иван Костов посочи конкретният виновник за краха на КТБ. В интервю за бТВ доскорошният лидер на ДСБ заяви:

"Тези избори трябва да вдигнат проклятието за България. Това са ДПС и Доган".

След това Костов добави:

"За всички е очевидно откъде тръгна атаката срещу КТБ - Пеевски и Доган са основаната ос", каза още Костов.

Според него те трябва да отговарят каква им е ползата – очевидно това било разграбването на банката и придобиване на активите, които са започнали вече да придобиват.

Костов защити позицията, че данъкоплатците ще пострадат много повече при фалит на банката отколкото при оздравяването й.

Цената на първия вариант е около 5,5 млрд. лв., а на втория – около 2,4 млрд. лв. със заем, изчисли той.

"Един състезателен кон, дори и да не се класира, струва пари. Ако го нарежете на парчетa и продадете за месо, както става при фалита, ще вземете само парите за месото. Фалитът генерира банкова криза, ликвидна паника сред хората. Ще тръгнат да си теглят спестяванията", подчерта Костов. 

Според него оздравяването на КТБ банката не спасява хората, причинили кризата, а банковата система, икономиката, общините, болниците и вложителите.

Бившият премиер защити и БНБ. Според него централната банка е започнала да действа "много прецизно" след пристигането на намеренията на акционерите, представлявани от EPIC, за оздравяване на КТБ. Той е категоричен и че сега БНБ не трябва да бъде атакувана от политиците.

За Реформаторския блок Костов обяви, че това е една много свободна организация.

Трябваше да има председател, някой да води кампанията, за да има и отговорен след това. Освен че ще гласувам, имам основания да призова всички да гласуват, използвайки мажоритарната сила на преференциалния вот, каза бившият премиер.