Управителят на БНБ Иван Искров заплаши бившия министър на културата Вежди Рашидов със съд.

Съобщение за това бе публикувано и на сайта на централната банка.

Поводът: изявление на Рашидов пред агенция ПИК, в което той твърди:

"Иван Искров трябва да си поеме цялата отговорност за всичко, което надроби и за целия миш-маш. Моята дума за Искров е, човек, който работи на държавна служба, не бива да взима. Като е взел, да си носи отговорност. Цялата му зависимост лъсна. Не го обвинявам само аз, но вече никой не се съмнява, че има зависимост. Зависим е от тези, които са му плащали! Това не са само мои думи. Нямам друг избор, освен да мисля същото".

В отговор на сайта на БНБ се появи писмо на Искров, адресирано до Рашидов. В него гуверньорът настоява обидилият го "незабавно" да представи доказателства за твърденията си за зависимости и плащания, под същата форма и на същото място - ПИК, добила популярност като агенцията, пред която Делян Пеевски най-често се изявява. 

Искров допълва, че ако Рашидов не може да представи тези доказателства, то трябва да му се извини. В протовен случай ще предприеме необходимите действия, за да защити доброто си име.

"Не се страхувам, че ще бъда осъден, аз вече съм осъден заради това, че няма държава", каза в коментар Рашидов днес в сутрешния блок на бТВ и отказа да се извини.

Както Клуб Z писа, бившият културен министър поде съдебна битка за изваждане на парите си, блокирани в КТБ. Той се оказа един от големите вложители в банката с над 2 млн. лв. в нея. Рашидов събра около себе си и други недоволни вложители и дори нае чуждестранен адвокат, за да осъди държавата за бездействие.