В задочните словестни престрелки между Министерския съвет и президентството тази сутрин се включи и вицепремиерът Томислав Дончев. Този път поводите бяха два - коментари на Румен Радев за евентуалната инвестиция на "Фолксваген", за която автомобилният концерн предстои да реши дали да направи в България или да избере Турция. И второ призив на президента отпреди ден властта да се зарови в офшорки и фирми на политиците.  

"Ето така се гонят инвеститори: с коментари в аванс" - каза Дончев пред бТВ по първия казус, след думите на Радев за разговорите му с президента на Германия и вероятността за новата инвестиция. 

Дончев припомни, че преговарящите официални лица от България са поели ангажимент за конфиденциалност на разговорите. 

"Считам публичните коментари по темата за изключително вредни. По тази и други теми сме стиковали позиции, опитахме се да създадем добър сигнал между едната и другата страна на "Дондуков" и мисля, че се получи. Това, което не се получи, са публичните коментари", добави той.

По втората тема - призивът за проверки на политици, отправен от президента, вицепремиерът заяви пред бТВ:

„Не е хубаво представител на държавата да говори по този начин (по повод проверките на политици - б.р). В крайна сметка, президентът Радев не трябва да е лидер на опозицията, а да е представител на държавата. Безспорно е активизиран преди изборите – от гледна точка на медийно присъствие, реплики – очевидно е!”

В последните дни и премиерът Бойко Борисов заявава, че държавният глава бил политически ангажиран - според него с партията, която го идигна - БСП. Закономерно Румен Радев отвърна, че това не е така и атакува изпълнителната власт заради текущите скандали. 

Вицепремиерът допълни, че е съгласен с призива на държавния глава за борба с корупцията по високите етажи на властта, но по думите му службите се „ровят” за нарушения и престъпления постоянно. Той припомни, че изследванията за нивата на корупция мерят "усещаане", защото подкупът е нещо, което се случна тайно, а участниците в него обикновено нямат желание да си признаят. 

Във всяка развита държава има корупция, оставаше в България да няма, където нравите са по-ниски и държавният апарат не е толкова ефективен. България има проблем с корупцията”, посочи Дончев.

И подчерта, че винаги, когато се появи информация за злоупотреби, правителството взима мерки. Призна, че се случва за нарушения на политици да се разбира от медиите, въпреки превантивните действия.

„Този скандал (б.р „Апартаментгейт”) трябва да бъде разплетен докрай, това е от първостепенна важност. Пряк контакт с ръководството на КПКОНПИ нямам, но като гражданин им имам доверие. Аз имам доверие на българските институции. Нека проверяващите да си свършат работата и да се разбере дали има укоримо поведение, както от морална, така и от законова гледна точка”, каза вицепремиерът.

И продължи с коментар на другия актуален сюжет - как са се раздавали еврофондове за строеж на къщи за гости:

„Представете си колко е гнусно в очите на един обикновен гражданин, някой на отговорна позиция да вземе публично финансиране, да си направи една китна къща и да живее вътре. Това е ужасно. Ние се проверяваме отвътре, има стотици случаи, в които сме реагирали, без да се получава публична сензация. Това, че понякога реагираме постфактум, не променя нещата”, добави Дончев.

Той декларира още, че при доказана злоупотреба с евросредства, сумите ще бъдат събрани от нарушителите. Освен това било лесно да се проследи дали даден имот се ползва като къща за гости или не - чрез това какви са внесените данъци. 

По думите на Томислав Дончев контролът в селските региони бил по-слаб, отколкото на останалите места в държавата.