Тазгодишното издание на Празници на изкуствата Аполония отново ще изненада ценителите на българското изкуство и култура с разнообразна и цветна програма. Фестивалът ще се проведе за 35-и път от 29 август до 7 септември т.г. Програмата на Аполония 2019 представя множество изложби, концерти, филми, театрални спектакли и нови книги.

Златният билет, който осигурява достъп до всички събития на фестивала, е вече в продажба в мрежата на Eventim.

Супергрупа „Фондацията"

Специален акцент в програмата на Аполония 2019 ще бъде отбелязването на 75-ата годишнина на рок легендата Кирил Маричков. С празничен концерт супергрупата „Фондацията“ ще завладее за пореден път сърцата на публиката. Събитието ще се състои на 6 септември на сцената на Амфитеатър Аполония.

Цигулковото дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов

Носителите на редица награди Ангел Станков и Йосиф Радионов, които поставиха началото на неповторимите класически концерти на Аполония през 1984 година, се завръщат на сцената на фестивала. Невероятното цигулково дуо свири заедно от 45 години. По повод отбелявзването на своя юбилей, както и годишнината на Празниците на изкуствата, изпълнителите са подготвили специална програма, с която да зарадват публиката.

Александрина Пендачанска

Броени дни остават за кандидатстването за първия майсторски клас на голямата оперна певица Александрина Пендачанска. Крайният срок за записване е 1 юни 2019 г., а събитието ще се проведе от 25 до 30 август във ваканционно селище Санта Марина. Желаещите да участват в класа трябва да бъдат оперни изпълнители от страната и чужбина на възраст от 18 до 35 години. Участниците в Майсторския клас ще имат уникалната възможност да се изявят в официалния концерт на оперната прима на 30 август.

Пълните условия за кандидатстване могат да бъдат открити тук.

Изобилие от театрални постановки, танцови и музикални изпълнения, интересни изложби и разнообразни представяния на автори и техните творения очаква посетителите на Аполония 2019. Фестивалът тази година за първи път ще събере концертите от класическата програма в цикъла „Струнните инструменти“.

Марио Бионди

По случай 35-ата си годишнина, Фондация Аполония организира и концерт на известния италиански изпълнител Марио Бионди, съвместно с НДК. Певецът ще гостува в България на 18 октомври в Зала 1 на НДК, София. Билети за събитието могат да бъдат закупени от касите на Билетен център – НДК и онлайн на и eventim.bg.

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Повече информация за програмата на Аполония може да намерите тук и  на Facebook страницата на фестивала.