„Преди всичко Европа е върховенство на закона. И това е нещото, което го има другаде, а го няма тук.“ Това каза водачът на листата на „Демократична България“ Радан Кънев на срещата на кандидатите на обединението с гражданите на Варна.

Освен Кънев в нея участваха съпредседателят на обединението Атанас Атанасов, вторият в листата Стефан Тафров, Албена Симеонова, водач на листата от квотата на "Зелено Движение", Емил Георгиев, Димитър Филипов, Стоян Михалев, както и кандидатът от Варна – Павел Попов.

„Основната полза от европейското членство за всеки отделен българин, е възможността да откъсне себе си, бизнеса си, децата си и дори ваканцията си от България. Това е изумително тъжен факт, но трябва да го погледам и като възможност. Какво е в същност Европа? По-добри доходи, добра градска среда, чиста, с чист въздух, качествена храна, добро образование, добро здравеопазване, добро качество на човешкия живот, уважение към човека и към неговата личност, зачитане между хората, зачитане на всяка личност, свобода за бизнеса, свобода за индивида, това е Европа. И ужасното е, че се налага да я търсим извън пределите на границите на собствената си държава, а имаме възможност да се възползваме от отворените граници. И кое е това, което го има на няколкостотин километра, в западна посока, а го няма тук? Коя е липсващата брънка, какво се къса? Преди всичко Европа е върховенство на закона. И това е нещото, което го има другаде, а го няма тук“, каза Кънев, който е с преференция 101 в бюлетината.

Според него целта на „Демокатична България“ е чрез върховенството на закона да върне страната ни в Европа, за да може „останалите блага, които свързваме с европейската цивилизация, да бъдат част от нашето ежедневие.“

„Навсякъде в България хората ми казват: „Писна ни от корупция, писнало ни е от тези, които се сменят във властта БСП, ГЕРБ, ДПС, така наречените патриоти.“ И аз им отговарям - тези с апартаментите, тези с „къщите за тъщите“, те не са при нас в „Демократична България“. При нас са хората с езици, с експертиза, с решимост да осигурят България да има силен и висок глас в силна Европа“, каза пред варненци дипломатът Стефан Тафров, с преференция 102 в бюлетината.

Той подчерта, че един от основните му приоритети ще бъде медийната свобода като основна предпоставка за свободно и проспериращо общество, за да може гражданите да взимат информирани решения, а не манипулирани.

Според Албена Симеона, трета в листата на обединението, причината ѝ да се кандидатира е, че „средствата в околната среда и земеделието идват 100% от ЕС.“

„За жалост повече от 80% от тези средства отиват в по-малко от 3% от българските фермери, които не живеят в селата. Програмата е за развитие на селските райони, но тя не отива в селските райони. Средствата трябва да са в малките, средните и фамилните фермери, при животновъдите и пчеларите. Истинските зелени, хората с мисъл за природата и за бъдещето на децата ни, сме тук в Демократична България. Не може зелена формация да прокламира ядрена енергетика и внедряване на ГМО, да иска намаляване на „Натура 2000“. Чрез „Демократична България“ всеки един дребен земеделски производител ще бъде защитен“, каза Симеонова.

Кандидатът от Варна Павел Попов, с преференция 114 в бюлетината, каза на съгражданите си:

„Варненци, успехът е нещо, което се постига в личната сфера. Достойнството е връзката с публичните дела. Такова в градската управа липсва. Варна изглежда като тестова площадка за управление по начин противоположен на европейския.“

Според него трябва да се възстанови разкъсаната връзка между сферата на частния живот и публичната сфера.

„Отговорните, успешно справящите се в личния и семеен живот българи съвсем не са малко. Те постоянно изпитват смес от изненада и обида, че общественият им живот се управлява толкова зле. Време е те да излъчат компетентно управление основано на взаимно доверие. „Демократична България“ е средството за този обрат. Обединението ни съчетава упование в традицията, стремеж към прогрес и уважение към природата. Тези принципи могат да послужат за формиране на мнозинството в бъдещия Европейски парламент“, каза още Попов.

Стоян Михалев, с преференция 117 в бюлетината, допълни:

„Демократична България е общността на хората, които искат повече Европа в България. Имаме изключителна нужда от силни кандидати със силен проевропейски профил.“

А адвокат Димитър Филипов, с преференция 108 в бюлетината, заяви, че както успява да защити интересите на клиентите си, така ще успее да защити и България в Европа.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ