Учени са създали първия в света жив организъм с изцяло синтетичен ДНК код, предава "Гардиън". Той наподобява вид бактерия, която обикновено може да се намери в почвата или в човешките черва. 

Специалисти от лабораторията по молекуларна биология на "Кеймбридж" разчетоха и преработиха генетичния код на бактерията Escherichia coli (E coli) и получиха клетки със синтетичната версия на преработения геном. 

Бактериите са живи, имат необичайна форма и се възпроизвеждат по-бавно. Но техните клетки функционират на базата на нови билогични закони, като произвеждат познатите ни протеини, но с пренастроен генетично код.

"Беше напълно неясно дали е възможно да се създадае толкова голям геном и дали е възможно да се промени толкова много", заяви Джейсън Чин, експертът по синтетична биология, който ръководеше проекта.

Отборът от "Кеймбридж" е един от многото екипи, който се състезават през последните години в изграждането на синтетични геноми, предава "Ню Йорк Таймс". Списъкът от потенциални употреби е много дълъг.

Компании днес използват генетично модифицирани микроби, за да създават лекарства като инсулин и други полезни химикали като детергентни ензими. Синтетичните бактерии могат да бъдат резистентни към вируси.

Рекодирането на ДНК може да позволи на учените да програмират изкуствени клетки, така че гените им да не функционират, когато се пренесат в други организми.

"Така се създава генетична защитна стена", отбеляза Фин Стърлинг, синтетичен биолог от "Харвард".

Синтетичните бактерии биха могли да дадат улики за това как се е появил генетичния код в зората на живота.