Тайно заснетото видео, на което вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе и водачът на парламентарната група и заместник-кмет на Виена Йохан Гуденус разговарят с рускиня, представена като племенница на руски олигарх, за партийни дотации и гаранции за сделки в замяна на това, вече вдигна на крак правосъдните органи, пише в електронното си издание вестник "Пресе". Говорителят по правните въпроси на Австрийската социалдемократическа партия Ханес Яролим е подал сигнал до прокуратурата, занимаваща се със стопански и корупционни въпроси.

До този момент Щрахе не е направил изявления по случая. Очаква се той да направи това днес по обед, но преди това ще има среща с канцлера Себастиан Курц, бе обявено тук от източници, близки до правителството. Същите източници вече съобщиха, че Курц изключва възможността да продължи да работи с Щрахе в правителството. 

Генералният секретар на правосъдието Кристиан Пилначек съобщи чрез ежедневника "Курир", че с проучване на случая вече е натоварена върховната прокуратура, но добави, че все още е рано да се съставя пълна картина по случая, тъй като става дума за части от видеозапис.

Опозиционната Австрийска социалдемократическа партия настоява още преди датата на изборите за Европейски парламент да се състои парламентарен дебат пред вид безпрецедентния корупционен скандал.

Скандалът стана причина генералният секретар на Австрийската партия на свободата и водач на партийната листа за европейските избори Харалд Вилимски да откаже днешното си посещение в Италия, където трябваше да присъства на голям митинг на деснопопулистките партии в Милано, и да остане във Виена за кризисните заседания на партията.

Разразилият се скандал е истинска политическа бомба, която ще има и международни последици, пише "Курир". Очевидна е целта, продължава ежедневникът, а именно да се нанесе унищожителен удар срещу все по-силните крайнодесни партии в ЕС. За тази цел материалът е пазен в тайна почти две години. От двете германски издания, публикували скандалното видео, направено на испанския курортен остров Ибиса - списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг", отказват да съобщят как е получено то.

Историята бележи края на кариерата на Щрахе, продължава "Курир", вероятно ще промени и крайния резултат за Австрийската партия на свободата на предстоящите избори за Европейски парламент. Ще има влияние и върху сдружението на десните партии в Европа. 

Това е тежък удар и за коалицията във Виена, коментира "Курир". Съществува вероятност скандалът да се отрази неблагоприятно и върху резултатите от изборите за Европeйски парламент на управляващата Австрийска народна партия, чийто водач е канцлерът Себастиан Курц.

Според все още непотвърдени слухове, възможни са два варианта: нови избори или продължаване на правителствената коалиция с вицеканцлер Норберт Хофер, в момента министър на транспорта от квотата на Австрийската партия на свободата.